Leul prinde lira turcească din urmă la scădere. Cel mai precis analist al Bloomberg spune că euro va ajunge la 5 lei

0
0

Leul românesc şi lira turcească sunt din ce în ce mai slabe şi înregistrează cele mai mari deprecieri faţă de euro dintre toate statele emergente, cu excepţia celor din America Latină, urmând ca finalul de an să le prindă şi mai slabe, scrie Bloomberg.

Potrivit datelor Bloomberg, leul s-a depreciat cu 2% faţă de euro, în acest an, iar lira turcească cu 3,8%, cele două monede fiind lideri ai declinului între ţările emergente.

Dacă în Turcia investitorii au fost bulversaţi de faptul că autorităţile le-au limitat posibilitatea de a renunţa la tranzacţiile cu lira turcească în perioada premergătoare alegerilor, luna trecută, România se luptă cu plafonarea creşterii economice şi cu consecinţele unei schimbări de politici (modificarea OUG114 printr-o nouă ordonanţă, n.r.).

„Principala problemă a României este partea fiscală a lucrurilor, în contextul prelungirii riscurilor economice. Pe măsură ce creşterea economică încetineşte, va fi dificil de luat în considerare o creştere a dobânzilor sau să ţii bugetul sub control”, spune Marcin Lipka,analist senior la firma poloneză de brokeraj Cinkciarz, creditat de Bloomberg drept analistul cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune. 

„În Turcia, incertitudinea politică de după alegerile locale, plus recesiunea şi inflaţie de 20% nu este un mix favorabil” pentru moneda turcească, a mai spus Lipka.

Potrivit lui, pieţele tulburi din România şi Turcia nu se pot aştepta la multe de la economia globală fragilă.

Lipka estimează că leul românesc se va deprecia cu încă 5% faţă de euro, până la finalul primului trimestru al anului viitor. Potrivit lui, vom schimba un euro pe 4,9 lei, până la finalul anului, urmând ca euro să atingă 5 lei către finalul primului trimestru din 2020.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite