BCE ar putea majora din nou dobânda: Inflația crește pentru că și profiturile corporațiilor cresc

0
Publicat:

Analiștii iBanFirst prognozează că Banca Centrală Europeană (BCE) va crește dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, până la 3% în ședința de joi, 16 martie, dat fiind inflația majorată.

Clădirea BCE cu semnul euro în față
BCE ar putea crește din nou dobânda cheie

Cu toate acestea, incertitudinea cu privire la amploarea înăspririi politicii monetare după ședința din martie este ridicată, spun analiștii iBanFirst.

Aceștia au precizat că există mai mulți indicatori care arată că inflația este mai înrădăcinată decât se anticipase inițial. „Principalii factori determinanți ai inflației s-au schimbat. În 2022, energia a fost principalul factor care a contribuit la creșterea prețurilor. În 2023, acesta va fi înlocuit de alimente și profit”,  susțin analiștii.

Citând „un raport intern a BCE, care nu este accesibil publicului”, analiștii au arătat că "marjele de profit ale companiilor au crescut mai degrabă decât să se reducă, așa cum ar fi de așteptat atunci când costurile de producție cresc atât de mult".

Profitul corporațiilor începe să preia controlul

Acest lucru înseamnă că profiturile corporatiste determină acum inflația mai mult decât salariile, au explicat analiștii. „O inflație mai mare pentru mai mult timp acționează în favoarea menținerii unui ciclu de creștere. Este întotdeauna o combinație, iar inflația este încă determinată de salarii și de prețurile energiei, chiar dacă, profitul companiilor începe să preia "preia controlul".

Dar există îngrijorări în legătură cu creșterea economică. PIB-ul zonei euro din trimestrul IV 2022 a fost revizuit în scădere, de la +0,11% la -0,03% pe trimestru, în principal din cauza unei revizuiri bruște a PIB-ului irlandez din trimestrul IV (de la +3,5% la doar +0,3% pe trimestru). În plus, datele privind creditele vor fi probabil slabeI”, au explicat analiștii iBanFirst.

Acest lucru se reflectă deja în așteptările pieței privind rata finală. Săptămâna trecută, rata terminală a oscilat la 4%. Acum a coborât sub 3,75% pentru prima dată din 17 februarie (în principal din cauza eșecului SVB și a potențialelor efecte de propagare asupra creșterii).

Incertitudinea în ceea ce privește politica monetară va rămâne probabil ridicată pe termen mediu. Suntem de părere că BCE va reafirma că va rămâne dependentă de date, concentrându-se în principal pe datele privind inflația, pe gama de indici de sentiment (PMI), pe noile ediții ale sondajelor BCE (sondajul telefonic pentru companii, sondajele privind așteptările consumatorilor, sondajul privind previziunile profesionale etc.), pe datele primite privind ratele creditelor și ale împrumuturilor bancare și pe informațiile actualizate privind dinamica șomajului și a salariilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite