Lupta contra inflației nu s-a încheiat în UE. În SUA sunt îngrijorări privind prețul mașinilor SH
0Lupta contra inflației nu s-a încheiat în UE; BCE luând în calcul o nouă majorare a dobânzii cheie, în timp ce în SUA sunt îngrijorări privind prețurile mașinilor second hand, care cresc din nou.
Eforturile de reducere a inflaţiei ridicate nu s-au încheiat, a afirmat joi Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), consolidând mesajul că vor urma mai multe majorări ale dobânzilor, transmite Bloomberg.
"Inflaţia este de prea mult timp la un nivel prea ridicat. BCE este pe drumul combaterii inflaţiei, iar lupta nu s-a încheiat şi se va încheia doar când vom avea suficientă încredere că vom atinge ţinta BCE pe termen mediu de 2%", a declarat şeful BCE la postul nipon de televiziune NHK.
Declaraţiile vin după publicarea unui studiu BCE care arată o creştere semnificativă a aşteptărilor consumatorilor privind inflaţia iar unii colegi ai Christinei Lagarde discută despre posibilitatea continuării majorării dobânzilor dincolo de lunile iunie şi iulie. Mai mulţi oficiali au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE vor trebui să continue până când inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.
Referindu-se la recentele turbulenţe din sectorul bancar, Lagarde a declarat că Europa a fost norocoasă să scape relativ neafectată.
"Este important ca activitatea de reglementare şi supervizare să fie solidă şi aprofundată, pentru a ne asigura că nu ne vom confrunta cu instabilitatea care nu ajută la îndeplinirea mandatului băncii centrale de menţinere a stabilităţii preţurilor", a explicat preşedintele Băncii Centrale Europene.
Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie şi 8,5% în februarie.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
SUA: Un IPC scăzut ar fi indicat recesiune
Și în SUA, opinia generală este că este încă prea devreme pentru a se considera că inflația a fost învinsă.
„Un IPC scăzut ar fi indicat o posibilă recesiune în economia americană, în timp ce un IPC ridicat ar fi indicat o iminență a intrării în recesiune. Cu toate acestea, în realitate, niciuna dintre aceste situații nu s-a concretizat. Datele IPC din aprilie au reflectat în mare măsură consensul pieței”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.
Inflația a fost ușor sub așteptări, înregistrând un nivel anual de 4,9%. Este prima dată în ultimii doi ani când se situează sub 5%. Cu toate acestea, nu este suficient pentru a declara victoria asupra inflației. Indicatorul IPC de bază, care evaluează presiunile inflaționiste subiacente, a înregistrat o creștere lunară de 0,41% și o creștere anuală de 5,5%.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste date să determine Rezerva Federală a SUA să majoreze rata dobânzii de referință în luna iunie. Se anticipează că pauza monetară va continua, chiar și dincolo de intervalul de timp prognozat de piață. Este evident că cifrele actuale nu sugerează posibilitatea unor reduceri ale ratei dobânzii în acest an.
Principalii factori care contribuie la rata anuală a inflației sunt următorii:
· Transportul (+11%)
· Mâncarea servită în afara casei (+8,6%)
· Energia electrică (+8,4%)
Prețul mașinilor second hand au mai dus în sus inflația. Acum cresc din nou
Pe termen scurt, trebuie acordată atenție prețurilor mașinilor second hand. Acestea au fost un factor important în creșterea inflației în 2022 și acum sunt în creștere din nou. Acest aspect ar putea cauza îngrijorări în lunile următoare.
În ceea ce privește piața FX, acest raport nu aduce schimbări semnificative. Deoarece Rezerva Federală (Fed) se află într-un mod de pauză în politica monetară, în timp ce alte bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, continuă să înăsprească politica monetară, iBanFirst estimează că dolarul va continua să se deprecieze în acest an. Slăbiciunea actuală a dolarului va fi accentuată și de pozițiile speculative actuale împotriva acestuia, așa cum se poate observa în graficul de mai jos.