Legea dării în plată, discutată în Comisia de Buget-Finanţe a Senatului împreună cu reprezentanţii BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii invita BNR la discutii pe marginea legii darii în plata Foto: Medifax
Senatorii invita BNR la discutii pe marginea legii darii în plata Foto: Medifax

Reprezentanţii BNR sunt invitaţi marţi la dezbateriile din Comisia de Buget-Finanţe a Senatului pe marginea reexaminării legii dării în plată, preşedintele comisiei Viorel Arcaş (PSD) susţinând că nu a văzut deocamdată nicio scrisoare cu recomandări din partea băncii centrale, transmite Mediafax.

„În şedinţa de marţi vom lua în discuţie amendamentele parlamentarilor. Mai precis, amendamentele care se referă la articolele trimise spre reexaminare şi indicate în cererea de reexaminare, formulată de preşedintele Klaus Iohannis”, a declarat Viorel Arcaş corespondentului Maediafax.

În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora BNR a transmis comisiei o scriosare cu recomandări referitoare la legea dării în plată, Viorel Arcaş a susţinut că încă nu primit-o şi că, în condiţile în care reprezentanţii BNR sunt invitaţi la dezbatere, nu înţelege demersul BNR.

“Până la această oră nu am văzut nicio scrisoare, dacă a venit după încheierea programului Parlamentului, via e-mail, voi afla mai târziu. Nu ştiu de ce au trimis această scrisoare pentru că reprezentanţii BNR vor fi prezenţi la şedinţa comisiei, sunt invitaţi la dezbaterile aceste cereri de reexaminare a legii în plată”, a precizat Viorel Arcaş.

De asemenea, Viorel Arcaş a afirmat că amendamentele aduse legii dării în plată trebuie să ţină cont de recomandările făcute în cererea de reexaminare.

Iniţiatorul legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat, vineri, că, potrivit informaţiilor iniţiale pe care le deţine, recomandările BNR sunt menite să facă legea "inaplicabilă" pentru că Banca cere impunerea unui plafon de 150.000 de euro pentru valoarea caselor care intră sub incidenţa legii şi condiţia ca ratele celor care au contractat împrumuturi să depăşească 65% din venit.

Potrivit unor surse citate de HotNews, scrisoarea conţinând propunerile Băncii Naţionale privind darea în plata au ajuns la Parlament vineri după-amiază.

Propunerile BNR se referă în special la introducerea unui plafon de 150.000 al valorii locuinţei, condiţia că locuinţa să fie locuită de cel care a luat împrumutul, iar ratele împrumutaţilor să depăşească 65% din venit.

Legea dării în plată va fi discutată, iniţial, în Comisia de Buget a Senatului, va fi transmisă Comisiei Economică şi celei Juridice şi va fi înaintată plenului Senatului pentru dezbatere şi vot. Camera Deputaţilor este însă for decizional în ceea ce priveşte legea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite