Lagarde: „Aderarea la euro trebuie făcută fără grabă, după finalizarea reformelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aderarea la zona euro aduce beneficii multiple, dar se pierde instrumentul de politică monetară, astfel că procesul nu trebuie grăbit şi presupune mai întâi finalizarea tuturor reformelor şi consolidarea macroeconomică necesară unei creşteri durabile, a declarat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„În momentul în care aderi la zona euro pierzi instrumentul de politică monetară, care poate fi utilizat la stabilizarea economiei. Trebuie să fii într-adevăr foarte încrezător că poţi să funcţionezi cu un singur instrument. Ai un instrument mai puţin pe care poţi să-l foloseşti când lucrurile merg prost”, a explicat Lagarde.

Ea a adăugat că este elocvent exemplul unor state aflate în zona euro şi care au dificultăţi în a folosi puţinele instrumentele interne pentru a se echilibra, în lipsa politicii moentare, care este apanajul BCE.

Anterior, directorul general al FMI a arătat că avansul economic lent din Europa Centrală şi de Est este unul ciclic şi reflectă şi blocaje.

„Dar trebuie finalizate reformele care presupun că sectorul productiv trebuie să fie performant şi nu trebuie împovărat cu alte probleme (...) Într-o ţară este vorba de piaţa muncii rigidă, în alta de multă birocraţie, în altele de tranziţie nefinalizată, de drept de proprietate încă neclarificat”, a afirmat Lagarde la Banca Naţională a României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite