La cât a ajuns contribuţia serviciilor de afaceri la PIB-ul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Industria serviciilor de afaceri a contribuit, în 2020, cu 5,4% la realizarea Produsului Intern Brut al României, clasându-se pe locul al cincilea, după dezvoltare imobiliară (7,7%), construcţii (6,1%), administraţie publică (5,5%) şi retail (5,3%), arată un studiu al Asociaţiei Business Serivice Leaders în România - ABSL, realizat în colaborare cu PwC.

Potrivit sursei citate, sectorul serviciilor de business a cunoscut o creştere substanţială de-a lungul timpului, de la o pondere de aproximativ 1,8% în PIB, în 2008, la 3,2% în 2011 şi 5,4% în 2020. 

„Începând din 2011, contribuţia serviciilor de afaceri la PIB-ul României a fost constant mai mare decât media

contribuţiei pe care o are acest sector la realizarea PIB-ului Uniunii Europene (de 3% în 2011, respectiv 3,6% în 2019).”, transmit reprezentanţii ABSL.

Pentru dezvoltarea viitoare a industriei, ABSL consideră esenţială pregătirea din timp a următoarei etape de dezvoltare, prin creşterea ponderii serviciilor cu valoare adăugată mare din portofoliul companiilor, atragerea de noi investitori sau procese, dezvoltarea industriei şi în oraşe mai mici, dar şi măsuri concrete pentru adaptarea învăţământului superior la realitatea pieţei. 

„Rolul Guvernului este esenţial în a sprjini planurile de viitor.”, spun reprezentanţii ABSL.

Conform acestora, companiile din industrie vor continua să lucreze în sistem hibrid până la finalul acestui an. 

„Cu toate că angajaţii multor companii începuseră să revină la birou câteva zile pe săptămână, noua situaţie epidemiologică determină munca virtuală într-o proporţie mai mare, cu consecinţe legate de pierderea socializării, a culturii organizaţionale şi un efort mai mare pentru asimilarea de cunoştinţe noi prin traininguri online, dar şi cu efecte negative asupra a stării de bine a angajaţilor.”, informează sursa citată.

„Situaţia curentă va continua sa aibă impact asupra mediului de afaceri, a industriei noastre şi a industriilor conexe serviciilor pentru afaceri, precum real estate sau cele care activează in proximitatea clădirilor de birouri. Cred ca ramura noastră va fi afectată din punct de vedere al investiţiilor şi al proiectelor noi, însă va continua creşterea capacitaţilor existente într-un ritm satisfăcător. 

Reducerea semnificativă a mobilităţii în timpul valului patru ar putea fi o piedică importantă în preluarea de noi procese întrucât, în timpul portării acestora, specialiştii călătoresc pentru predarea cunoştinţelor esenţiale, setarea sistemelor şi a mediului în care urmează sa se desfăşoare activitatea”, explică Cătălin Iorgulescu, Vice Preşedinte ABSL. 

Conform studiului, dacă facem o analiză luând în calcul doar companiile din sector cu o cifra de afaceri mai mare de 1m euro, cifra de afaceri medie a unei compani este cca 6.3 milioane euro, în timp ce numărul mediu de angajaţi per companie este de 109 persoane.

Astfel, fiecare companie medie nou creată în sectorul serviciilor pentru afaceri poate contribui teoretic la bugetul de stat cu aprox. 1,5 milioane euro anual (sau 14.000 euro  anual per angajat) reprezentând taxe salariale si alte taxe.

Ce venituri a generat industria serviciilor de business 

Sursa citată menţionează că, industria serviciilor de business a generat, în 2019, venituri de peste 9 miliarde euro, având aproximativ 179.000 de angajaţi la nivel naţional şi aproximativ 1080 de companii înscrise la Ministerul de Finanţe cu coduri CAEN specifice. 

Pentru codurile CAEN 6201 & 6202 ce presupun activităţi de consultanţă în domeniul IT, veniturile înregistrate în 2019 au fost de 5,3 miliarde euro. 

„Aceste servicii au angajat peste 76.000 de persoane în anul respectiv. Microsoft, DB Global Technology, DXC Technology, Rinf Outsourcing Solutions sunt exemple de companii, membre ABSL, cu aceste coduri CAEN.”, arată studiul.

Al doilea sector din punct de vedere al cifrei de afaceri (cel al activităţilor de consultanţă în afaceri şi management cu codul CAEN 7022) a înregistrat în 2019 venituri de 2,4 mil euro. 

Printre companiile membre ABSL se numără HP Inc, Hewlett Packard Enterprise, KMG Rompetrol Shared Services Center, Accenture. 

Al treilea sector (cel de contabilitate, audit, consultanţă fiscală) cu codul CAEN 6920, a înregistrat venituri de 780 milioane euro în 2019. 

BAT Global Business Services, PWC, Deloitte, Ernst&Young, KPMG sunt exemple de companii membre ABSL active în acest domeniu. 

Sectorul contact centers (cu codul CAEN 8220) contribuie cu 480 milioane la sectorul serviciilor de business. Printre companiile industriei se numără Global Remote Services, Sykes, Telus International, Teleperformance, Vodafone Shared Services Romania. 

     

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite