La 42 de ani de la cutremurul din 1977, doar una din cinci locuinţe din România este asigurată împotriva dezastrelor

0
0

La 42 de ani de la cutremurul din 1977, care a avut efecte devastatoare – aproape 1.600 de vieţi pierdute şi circa 35.000 de locuinţe complet distruse –, locuinţele din România sunt în continuare sub riscul de a fi afectate şi doar puţine dintre acestea sunt asigurate.

România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Cu toate acestea, ţara noastră înregistrează un deficit major de protecţie în contextul în care asigurările de locuinţe, atât cele obligatorii, cât şi cele facultative, au o importanţă crucială în protecţia financiară a populaţiei, susţine UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

În cazul unui cutremur similar celui din 1977, studiile arată că aproximativ 850.000 de locuinţe ar putea fi afectate, adică peste 10% din fondul locativ al ţării. Pagubele materiale s-ar situa între 3,8 şi 6,6 miliarde de euro, din care valoarea pagubelor aferente locuinţelor asigurate ar reprezenta circa 1,5 miliarde de euro.

Una din cinci locuinţe asigurate

În prezent, doar una din cinci locuinţe din România, respectiv 19% din cele 8,9 milioane, au o poliţă obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor (PAD), iar 16% au şi o asigurare facultativă. Astfel, din totalul locuinţelor din România, doar 1,67 milioane sunt asigurate prin poliţe obligatorii PAD, iar 1,48 milioane au şi o asigurare facultativă.

„Rezultă o lipsă majoră de protecţie prin asigurare în cazul locuinţelor, ce poate ajunge, în cazul unui dezastru, chiar şi la 5 miliarde de euro, sumă reprezentând daune neacoperite prin poliţe de asigurare”, a precizat Iulia Nicola, Specialist asigurări generale în cadrul UNSAR.

La sfârşitul trimestrului trei al anului trecut, asigurările de proprietăţi, care includ şi locuinţele, reprezentau 15,2% din totalul pieţei locale de asigurări generale, cu prime brute subscrise de 897,2 milioane de lei. Din această sumă, 40,8% reprezintă asigurări obligatorii şi facultative pentru locuinţe.

Începând cu 2010, în România funcţionează un program de asigurare obligatorie împotriva celor 3 riscuri de dezastre naturale – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren – administrat de PAID, în baza Legii nr. 260/2008. Astfel, a devenit obligatoriu prin lege ca proprietarii de locuinţe să achiziţioneze o poliţă PAD, a cărei sumă asigurată este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcţie de tipul locuinţei asigurate.

Asigurările PAD reprezintă un produs de bază, având un caracter social. Pentru o protecţie adecvată a locuinţei, este recomandabil ca proprietarii să încheie, pe lângă poliţa obligatorie PAD, şi o asigurare facultativă a locuinţei. Astfel, clienţii vor beneficia - pe lângă acoperirea de bază oferită de poliţa obligatorie PAD - şi de protecţie pentru o paletă largă de riscuri care pot afecta semnificativ locuinţele.

„Aşadar, pentru o protecţie adecvată a locuinţelor, proprietarilor le este recomandat să încheie toate asigurările necesare, respectiv atât poliţa obligatorie PAD, cât şi o asigurare facultativă a locuinţei”, a precizat Iulia Nicola.

În 2018, UNSAR a derulat un studiu naţional privind asigurările de locuinţe, în colaborare cu IRES. Studiul a arătat faptul că 74% dintre români sunt interesaţi de asigurările de locuinţe, iar 4 din 5 români cunosc obligativitatea poliţelor PAD.  

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri