Kontron Services și Tema Energy contestă decizia Consiliului Concurenței privind trucarea licitației MAI

0
Publicat:

Kontron Services România și Tema Energy au anunțat, luni, că vor contesta în instanță decizia Consiliului Concurenţei privind trucarea unei licitaţii IT la Ministerul de Interne.

Trei companii au fost amendate pentru că au trucat o licitație organizată de MAI, Foto: Shutterstock
Trei companii au fost amendate pentru că au trucat o licitație organizată de MAI, Foto: Shutterstock

În data de 3 iulie 2023, Consiliul Concurenței a publicat un comunicat de presă în care anunță decizia privind participarea unor societăți comerciale, printre care și Kontron Services România, la o licitație din piața de servicii IT din anul 2020. Compania precizează că nu a existat nicio încălcare a legislației concurențiale de către Kontron Services România SRL.”, arată reprezentanții Kontron Services.

Compania respinge astfel acuzațiile Consiliului Concurenței „întemeiate, în opinia reprezentanților companiei, exclusiv pe interpretări ce depășesc cadrul legal în vigoare și care sunt nesusținute din punct de vedere probatoriu.”

Sursa citată mai precizează că, pe întreaga durată a investigației, compania a fost transparentă, a cooperat intens cu Consiliul Concurenței, a acordat reprezentanților Instituției tot sprijinul, toate informațiile și documentele solicitate pentru ca toate datele necesare unei decizii juste să le fie disponibile.

Compania este îngrijorată de faptul că, în absența unor probe care să o incrimineze în mod direct și care să stabilească, în conformitate cu cerințele legale, existența unei încălcări a legislației concurențiale, s-a ajuns la decizia de sancționare. De-a lungul celor aproape 3 decenii de activitate, Kontron Services România a implementat activ programe de conformare cu legislația concurențială, a organizat sesiuni de training specific în domeniul concurenței și de diseminare a regulilor concurențiale atât la nivel intern cât și cu partenerii, și a acționat întotdeauna în deplină conformitate cu legislația în vigoare și cu reglementările referitoare la concurență.”, mai explică reprezentanții Kontron Services.

Potrivit acestora, „pe baza materialului probator și a încrederii acordate Instituțiilor Statului și justiției din România, compania, în momentul în care va primi decizia motivată, va face uz de dreptul de a contesta în instanță decizia de sancționare din partea Consiliului Concurenței, ca fiind neîntemeiată si nelegală în acest context.”

Tema Energy va contesta și ea sancţiunea Consiliului Concurenţei

La rândul său, compania Tema Energy a anunțat, luni, că respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei în urma investigaţiei care a vizat compania, precizând că va apela la toate căile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

Menţionăm că este pentru prima dată când societatea Tema Energy SA face obiectul unei sancţiuni contravenţionale aplicate de către Consiliul Concurenţei. Ne exprimăm consternarea faţă de concluziile Consiliului Concurenţei, având în vedere argumentele, probele şi faptele transmise de către societate ca răspuns la toate întrebările şi problematicile ridicate pe parcursul investigaţiei. Tema Energy a cooperat pe deplin cu autoritatea de concurenţă pe parcursul investigaţiei, inclusiv pe parcursul inspecţiei inopinate, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate", se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, obiectul investigaţiei Consiliului Concurenţei a avut la bază o sesizare din partea unei alte societăţi participante la procedura de achiziţie publică organizată în perioada 2020-2021, având ca obiect activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea unui obiectiv de investiţii la nivelul MAI, şi a vizat participarea mai multor companii, printre care şi Tema Energy.

Tema Energy precizează că pentru faptele care au făcut obiectul sesizării nu a fost reţinută de către Consiliul Concurenţei niciun fel de încălcare de către Tema Energy a normelor de concurenţă. Potrivit reprezentanţilor companiei, comportamentul Tema Energy SA în cadrul procedurii - în urma căreia a şi fost atribuit contractul de achiziţie publică pentru realizarea obiectivului de investiţii la nivelul MAI - a fost considerat corect şi legal potrivit regulilor de concurenţă.

În schimb, Consiliul Concurenţei a decis să extindă în urmă cu doar câteva luni investigaţia iniţială şi asupra altor aspecte, ce nu privesc comportamentul Tema Energy raportat la obiectul iniţial al investigaţiei, şi să aplice o amendă contravenţională societăţii pe acest capăt nou de acuzare, subliniază sursa citată.

Conform informării Consiliului Concurenţei, amenda aplicată Tema Energy este în cuantum de 2,17 milioane de lei, reprezentând 3,4% din cifra de afaceri realizată în anul 2022.

Decizia Consiliului Concurenţei nu este definitivă, iar Tema Energy intenţionează să o conteste în instanţă, urmând ca aceasta să hotărască, printr-o hotărâre definitivă, legalitatea şi temeinicia acestei decizii în privinţa companiei.

Consiliul Concurenţei a anunţat, luni, că a sancţionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services România şi Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitaţia organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Amenzile au fost aplicate astfel: Dataware Consulting - 2,321 milioane lei, Kontron Services România - 16,023 milioane lei şi Tema Energy - 2,169 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite