Johnson & Johnson retrage de pe piaţă flacoane de pudră contaminată cu arsenic, pe lângă cele cu azbest din primăvară. Reacţia companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pudra de talc FOTO 123 RF

Johnson & Johnson retrage de pe piaţă peste 30.000 de flacoane de pudră de talc din cauza unei posibile contaminări cu arsenic dar, potrivit unui nou raport, acesta nu este singurul motiv de îngrijorare pentru părinţi, teste de laborator indicând că 95% din alimentele pentru bebeluşi testate în laborator conţineau urme a cel puţin unul din patru metale grele, relatează MarketWatch.

Studiul a fost publicat cu o zi înainte ca Johnson & Johnson să anunţe că începe o rechemare voluntară a pudrei pentru bebeluşi, ”dintr-un exces de precauţie”, scrie publicaţia.

Studiul realizat de organizaţia Healthy Babies Bright Futures a constatat că unul din patru din 168 de alimente pentru bebeluşi testate în laborator, de la piureuri de fructe la biscuţi pentru dinţi, conţineau toate cele patru metale grele, care sunt arsenic, plumb, cadmiu şi mercur.

Cercetătorii au testat atât branduri de nişă cât şi branduri disponibile pe scară largă, cum este Gerber, potrivit căruia raportul ”ar putea să provoace fără motiv îngrijorare în legătură cu siguranţa copiilor”.

Cercetări anterioare au asociat cele patru metale cu daune aduse creierului, între alte consecinţe pentru sănătate, potrivit Healthy Babies Bright Futures.

Organizaţia este o alianţă de oameni de ştiinţă şi de organizaţii non-profit din domeniul sănătăţii care se concentrează pe eliminarea expunerii copiilor la chimicale care le pot afecta dezvoltarea.

Şi alte studii au descoperit metale grele în alimentele pentru bebeluşi, cum este unul din 2017, care a identificat prezenţa plumbului în 20% din circa 2.000 de mostre de alimente pentru bebeluşi.

Germber şi Beech-Nut au susţinut că produsele lor sunt sigure.

Un purtător de cuvânt al Nestle, compania mamă a Gerber, a declarat că ”urme de elemente precum arsenicul şi plumbul apar în mod natural.

Din acest motiv, purtătorul de cuvânt a spus că ”mulţi experţi în siguranţa alimentelor şi agricultură sugerează că nu este fezabil să ajungi la un nivel zero al acestor elemente, chiar în alimentele pregătite acasă, din ingrediente organice.

”Compania se mândreşte cu respectarea strictă a siguranţei alimentelor. Dorim să reasigurăm părinţii că Gerber nu face niciodată compromisuri în privinţa siguranţei sau calităţii alimentelor noastre. Colaborăm cu furnizorii, cultivatorii şi echipa de producţie pentru a reduce la minimum nivelul metalelor grele”, a spus purtătorul de cuvânt, Kelly Schneider.

Beech-Nut Nutrition a anunţat într-un comunicat că produsele sale ”sunt sigure, sănătoase şi nutritive”, notând că testele pentru 255 de substanţe contaminante, între care plumbul, alte metale grele şi pesticide.

Unele dintre recomandările Healthy Babies Bright Futures ”susţin ceea ce facem de ani de zile la Beech-Nut, inclusiv selectarea cu atenţie a surselor de aprovizionare şi efectuarea unor teste riguroase”.

Rechemarea pudrei de talc şi raportul Healthy Babies Bright Futures sunt veşti îngrijorătoare pentru părinţi, în special dacă nu au timp să prepare singuri mâncarea bebeluşilor sau să aleagă ce pudră pentru bebeluşi să folosească.

Johnson & Johnson a anunţat că iniţiază o rechemare voluntară a unui singur lot de pudră, circa 33.000 de flacoane, după ce un test efectuat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a arătat ”niveluri mici de contaminare cu azbest”, la un flacon de pudră pentru bebeluşi cumpărat online.

Johnson & Johnson a arătat că nu poate confirma dacă rezultatul este fals pozitiv sau dacă mostra provine de la un flacon original Johnson & Johnson sau este un fals.

”Mii de teste din ultimii 40 de ani au confirmat în mod repetat că produsele din talc pentru consumatori nu conţin azbest”, a arătat compania într-un comunicat.

Compania se apără în cel puţin 13.000 de procese în care este acuzată că pudra pentru copii şi alte produse din talc provoacă afecţiuni oncologice. Johnson & Johnson contestă verdictele împotriva sa şi a câştigat mai multe procese la tribunale statale, potrivit Wall Street Journal.

FDA a anunţat că a prelevat mostra de pudră pentru bebeluşi Johnson & Johnson în condiţiile în care continuă să caute azbest în produse cosmetice. Agenţia a testat pudra pentru bebeluşi Johnson & Johnson dintr-un lot diferit, iar rezultatul a fost negativ.

În acest an, FDA a găsit azbest în produse de machiaj pentru copii.

Există câteva recomandări privind un nivel de metale grele în alimente pentru copii considerat sigur, notează raportul Healthy Babies Bright Futures. Pentru 88% dintre alimentele testate nu există reguli federale sau recomandări privind nivelul maxim considerat sigur, potrivit raportului.

Acţiunile Johnson & Johnson au scăzut cu 2,95% în ultimele trei luni, comparativ cu un declin de 1,4% al indicelui Dow Jones Industrial.

Declaraţie Johnson & Johnson Consumer Europa 

Pudra pentru bebeluşi Johnson’s nu conţine arsenic. Johnson & Johnson monitorizează şi testează talcul întrebuinţat pentru o serie de metale grele pentru a se asigura că nu există niciun nivel al acestora care ar putea fi dăunător. Siguranţa produsului Johnson’s pudră pentru bebeluşi este susţinută de zeci de ani de dovezi clinice şi studii ştiinţifice realizate de experţi medicali din întreaga lume.

Siguranţa persoanelor care folosesc produsele noastre este prioritară pentru noi şi am decis retragerea voluntară a unui singur lot din produsul Johnson’s pudră pentru bebeluşi dintr-o precauţie considerabilă. A se nota faptul că acest lot a fost distribuit doar în Statele Unite ale Americii. În paralel, realizăm o investigaţie riguroasă şi detaliată în această privinţă şi colaborăm cu Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA) pentru a determina integritatea mostrei testate şi validitatea rezultatelor testelor. Pe parcursul ultimilor 40 de ani, rezultatele a mii de teste confirmă în mod repetat faptul că produsele noastre pe bază de talc adresate consumatorilor nu conţin azbest şi dorim să soluţionăm această situaţie cât mai curând posibil. De 133 de ani, angajamentul Johnson & Johnson este să pună pe primul plan nevoile şi starea de bine a oamenilor care folosesc produsele noastre şi vom face acest lucru în continuare. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite