Iuga, PwC, la Bucharest Forum/Energy: "Trebuie demarate investiţii de 30 de miliarde de euro pentru a păstra o dependenţă energetică rezonabilă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Iuga, country managing partner PricewaterhouseCoopers, la Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Institutul Aspen România FOTO Marian Iliescu
Vasile Iuga, country managing partner PricewaterhouseCoopers, la Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Institutul Aspen România FOTO Marian Iliescu

România are nevoie de investiŢii de 30 de miliarde de euro pentru a pastra o dependenţă energetică rezonabilă, iar un euro investit în sectorul de petrol şi gaze generează 2,3 euro, în timp ce un loc de muncă direct generează 4,3 locuri de muncă indirecte, a declarat Vasile Iuga, country managing partner PricewaterhouseCoopers, la Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Institutul Aspen România.

El a mai afirmat că România are o dependenţă relativ scăzută de importuri, situată undeva la 24%, iar aceasta provine din cauza lipsei de investiţii din anii '90, coroborată cu declinul industriei. El a mai spus că, în ultimii 10 ani, consumul a crescut datorită creşterii investiţiilor private.

Iuga a avertizat, însă, că zăcămintele României sunt foarte fragmentate, ceea ce creşte costurile de exploatare. El a arătat că există 300 de zăcăminte de ţiţei şi 120 de gaze. "Irakul cu două sonde face toată producţia României", a spus Iuga.

Reprezentantul PwC a mai avertizat că România nu este nici singura ţara care caută gaze în Marea Neagră şi nici singura care explorează gaze de şist, subliniind nevoia unui cadru legal stabil.

Ar fi nevoie de contribuţii fiscale agregate pentru că redevenţele nu sunt decât o parte a problemei, a mai spus Iuga. Ar mai fi impozit pe profit, pe venit, accize, contribuţii sociale şi taxe locale.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite