Grup Feroviar Român a depus în această dimineaţă documentele pentru calificarea la privatizarea CFR Marfă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român, a depus pentru a doua oară documentaţia pentru calificarea la privatizarea CFR Marfă FOTO Adevărul
Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român, a depus pentru a doua oară documentaţia pentru calificarea la privatizarea CFR Marfă FOTO Adevărul

Grup Feroviar Român (GFR), parte a grupului Grampet, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a depus în această dimineaţă, la sediul Ministerului Transporturilor, documentele pentru calificarea la privatizarea CFR Marfă. Documentaţia a fost depusă de Teodor Băluţă, business development manager în cadrul grupului. Cei interesaţi să participe la licitaţia CFR Marfă pot depune documentele până astăzi, la ora 13.00.

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a declarat ieri că trei companii au cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea CFR marfă. 

"Sunt trei companii care au cumpărat caietul de sarcini. (...) În general, ofertele se depun în ultima zi şi, în general, în ultimele ore", a spus Fenechiu, răspunzând unei întrebări, fără să nominalizeze firmele.

Ministrul a afirmat că, după relansarea procedurii de privatizare a companiei, ministerul a relaxat condiţiile, pentru că niciunul din cei trei investitori prezenţi în faza iniţială nu îndeplinea condiţiile.

"Există o relaxare a unor condiţii care nu are implicaţii asupra valorii cu care se va achiziţiona compania şi nici asupra siguranţei noastre privind seriozitatea firmelor care vor participa la această licitaţie", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

Ministrul a fost solicitat să vorbească despre cât de gravă este situaţia companiei, în condiţiile în care CFR Marfă ar fi încercat în ultimele zile să vândă 2.000 de vagoane la fier vechi pentru a plăti furnizorii şi motorina.

"Situaţia companiei nu e cea mai roz, având în vedere datoriile pe care le are astăzi. Nu este chiar atât de gravă situaţia încât să consideraţi că totul stă în vânzarea acestor vagoane. Vagoanele care sunt scoase din uz trebuie vândute. E o procedură care s-a practicat de-a lungul timpului în România, atât la CFR Marfă, cât şi la CFR Călători, şi care se practică în toată lumea. Iar în ceea ce priveşte chinurile, nu aş spune că sunt aşa de mari, mai ales că jumătate din produsele scoase la vânzare înţeleg că s-au vândut", a spus ministrul.

El a adăugat că fondurile obţinute vor fi utilizate pentru plata unor datorii ale companiei.

Potrivit lui Fenechiu, datoriile CFR Marfă către furnizori sunt de circa 400 milioane lei, dar când vorbim de vânzarea unor vagoane suma nu poate depăşi "câteva milioane".

Potrivit oficialului, dacă toate vagoanele CFR Marfă ar fi vândute suma maximă care s-ar putea obţine ar fi de o sută de milioane euro.

Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfă şi a relaxat unele condiţii impuse ofertanţilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, însă nu a modificat preţul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a câştigătorului.

Niciunul dintre cei trei investitori care au depus anterior documentaţia de participare nu s-a precalificat pentru etapa următoare în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă, în urma verificării şi analizării documentelor.

Documentaţia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă a fost depusă de compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

În şedinţa de Guvern de marţi, premierul Victor Ponta s-a declarat "moderat optimist" cu privire la reluarea procedurii de privatizare a CFR Marfă, în timp ce ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, consideră că termenul final al privatizării, de 20 iunie, va fi respectat.

"Sunt moderat optimist pentru poimâine", a spus Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de guvern, referindu-se la data reluării procedurii de privatizare la CFR Marfă.

Ministrul Transporturilor a dat asigurări că se va lucra până noaptea dacă va fi nevoie.

"Joi, vom parcurge trei termene: depunerea ofertelor, analiza preliminară şi stabilirea listei scurte. Comisia va lucra până la ora 24, dacă este nevoie, ca să finalizăm luni procedura. Noi dorim şi sperăm din toată inima să reuşim ca termenul final, cel de 20 iunie, să fie în continuare respectat chiar dacă au fost toate aceste întârzieri nedatorate nouă", a precizat Fenechiu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite