Isărescu: Când se vor publica datele privind inflaţia vom vedea o scădere a preţurilor de 2% într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicarea datelor asupra inflaţiei pentru luna iunie va arăta o scădere a preţurilor de 2% de la o lună la alta, iar indicele anual al inflaţiei va deveni probabil negativ, de la 1,2% în mai, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Peste câteva zile se va publica indicele inflaţiei pe luna iunie, o să vedem o scădere a preţurilor de 2% într-o lună, iar indicele anual probabil că se va duce la minus, de la 1,2%“, a declarat Isărescu, în cadrul unui simpozion dedicat aniversării a 10 ani de la denominarea monedei naţionale.

La 1 iunie a intrat în vigoare reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%. Măsura a determinat, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen, o scădere medie a preţurilor de 11% şi o creştere de 17% a numărului de produse vândute, în prima jumătate a lunii iunie.

El a reiterat ideea că în România nu se poate vorbi despre deflaţie, întrucât ar presupune că preţurile scad treptat, iar populaţia nu mai cumpără, în aşteptarea unor scăderi şi mai mari de preţuri. „La noi nu este deflaţie, a crescut consumul“, a spus Isărescu.

El a atras însă atenţia că dozajul în politica monetară este esenţial, având în vedere că orice decizie are efect pe o perioadă mai mare, de 1-2 ani, iar la momentul deciziei există „o pondere mai mică sau mai mare de necunoscut în viitor“.

„Dacă în iulie se va întâmpla la fel, cu datele anunţate în august pentru iulie, apoi în august, septembrie octombrie, nu este bine să fii prudent? Să laşi o doză pentru acest necunoscut, nu ştii cum va reacţiona societatea, economia. De aceea, avem o politică prudent“, a conchis guvernatorul.

Preţurile de consum au urcat cu 0,5% în mai faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite