Iranul ameninţă că va detona „bomba petrolieră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul vrea să crească rapid producţia de petrol, după ani de sancţiuni internaţionale care au afectat fluxurile financiare ale ţării
Iranul vrea să crească rapid producţia de petrol, după ani de sancţiuni internaţionale care au afectat fluxurile financiare ale ţării

Iranul a avertizat miercuri, înainte de o reuniune a OPEC de la Viena, că va declanşa un război al preţului petrolului pe piaţa mondială, avertizând organizaţia statelor producătoare de ţiţei că va creşte producţia chiar dacă preţul va scădea la 20 de dolari pe baril.

Analiştii anticipează că OPEC nu va modifica miercuri plafonul de producţie al organizaţiei, de 30 de milioane de barili pe zi, relatează Financial Times.

În pofida consensului aparent de la nivelul organizaţiei, în cadrul cartelului există poziţionări interne.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zangeneh, a declarat cu câteva minute înainte de începerea reuniunii cu uşile închise a OPEC că Iranul va ajunge la o producţie de 4 milioane de barili pe zi „chiar dacă preţul petrolului va scădea la 20 de dolari pe baril“.

OPEC extrage circa o treime din livrările mondiale de petrol şi, ca unică sursă de capacitate suplimentară de producţie, joacă un rol esenţial în stabilirea preţurilor.

Preţul mediu al petrolului Brent din acest an este de aproape 110 dolari pe baril.

Încurajat de acordul interimar cu marile puteri occidentale şi emergente, referitor la programul nuclear, Iranul a anunţat că vrea să majoreze producţia de la circa 2,8 milioane de barili pe zi la 4 milioane de barili, de anul viitor.

Pe de altă parte, Irakul a anunţat la rândul său intenţia de a creşte anul viitor livrările cu 1 milion de barili pe zi, la 4 milioane de barili pe zi.

Cele mai mari presiuni de reducere a producţiei vor fi suportate de Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial şi liderul de facto al cartelului, care livrează peste 10 milioane de barili pe zi de ţiţei.

Mai puteţi citi:

SURSE: Barack Obama, vizită-surpriză la Teheran în 2014

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, intenţionează să se deplaseze la Teheran în cursul anului 2014, aşteptând o invitaţie în acest sens din partea regimului iranian, afirmă surse diplomatice citate de ziarul kuwaitian Al-Jarida, relatează agenţia semioficială iraniană Fars.

Obama apără strategia diplomatică americană privind semnarea acordului interimar între Iran şi puterile mondiale

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a ieşit public să susţină şi să apere strategia diplomatică americană în ceea ce priveşte acordul încheiat la Geneva între Iran şi puterile mondiale în problematica programului nuclear al Teheranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu: „Pactul nuclear al Iranului este inacceptabil”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a protestat dur faţă de încheierea acordului între Iran şi puternile internaţionale, în cadrul reuniunii de duminică dimineaţa de la Geneva, spunând că este o „greşeală istorică” ce transformă lumea noastră într-un loc mai periculos de acum înainte.

SUA şi Iranul au purtat negocieri în secret încă din vară, afirmă un oficial american

Statele Unite şi Iranul au purtat încă din vară negocieri bilaterale, care au rămas secrete până în prezent, a declarat sâmbătă un oficial american de rang înalt, imediat după încheierea unui acord interimar cu Teheranul asupra programului nuclear iranian, relatează AFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite