Iranul a invitat specialiştii ONU să inspecteze fabrica de apă grea de la Arak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica nucleară din Arak. FOTO Vedere din satelit
Fabrica nucleară din Arak. FOTO Vedere din satelit

După ce a ţinut departe experţii internaţionali timp de doi ani, Iranul a invitat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică din cadrul ONU să inspecteze o centrală nucleară echipată cu un reactor capabil să producă o cantitate de plutoniu suficientă pentru construirea a două focoase nucleare într-un singur an, potrivit Agenţiei.

Invitaţia Iranului, care presupune o vizită pe 8 decembrie la centrala din oraşul Arak (vestul ţării), a fost lansată la mai puţin de o săptămână de la încheierea pactului nuclear între Iran şi cele şase puteri internaţionale. Acordul prevede suspendarea activităţii centralelor nucleare pentru următoarele şase luni, în schimbul ridicării unor sancţiuni economice.

Iniţiativa Iranului nu se înscrie printre condiţiile pactului nuclear, însă îşi propune să fie un semn de cooperare. Autorităţile iraniene s-au arătat dispuse să ofere acces experţilor în unele fabrici care le-au fost interzise până în prezent, potrivit agenţiei de ştiri Associated Press.

Statutul fabricii de la Arak a fost subiectul unor discuţii intense în timpul reuniunii puterilor internaţionale la Geneva. În prezent, unitatea este încă în construcţie, însă atunci când lucrarea va fi încheiată va fi capabilă să producă plutoniu, materie primă în fabricarea armelor nucleare. Iranul insistă că programul său nuclear este dezvoltat cu scop paşnic, în cercetare, medicină şi producţie de energie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite