Investițiile chineze în portul din Hamburg. Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică, avertizează un șef al spionajului german

0
Publicat:

Şefii serviciilor de informaţii germane au avertizat luni că guvernul de la Beijing ar putea folosi participaţiile în infrastructuri critice drept pârghii pentru a urmări obiective politice, în contextul dezbaterilor de la Berlin cu privire la oportunitatea de a permite companiei chineze de transport maritim Cosco să investească în portul Hamburg, relatează Reuters.

Coaliția din Germania dezbate investițiile chineze în portul din Hamburg FOTO Shutterstock
Coaliția din Germania dezbate investițiile chineze în portul din Hamburg FOTO Shutterstock

Ministerul german al Economiei (Verzi) vrea să respingă prin veto oferta Cosco de a cumpăra o participaţie la unul dintre cele trei terminale din cel mai important port german, în timp ce social-democraţii (SPD) înclină în favoarea acesteia, potrivit unor surse guvernamentale.

Disputa reflectă o dezbatere aprinsă, mai amplă în Germania cu privire la modul în care se poate reduce dependenţa de China, principalul său partener comercial, după ce invazia Rusiei în Ucraina a evidenţiat pericolele dependenţei de un stat din ce în ce mai asertiv şi autoritar. China a îndemnat Germania să nu politizeze relaţiile economice dintre cele două ţări sau să se angajeze în practici protecționiste în „numele securității naționale”.

În cadrul unei audieri parlamentare care a abordat o gamă de probleme de securitate, şefii agenţiilor germane de informaţii externe şi interne au subliniat că nu pot face o evaluare publică a ofertei Cosco, dar au îndemnat la prudenţă.

Suntem foarte, foarte critici cu privire la participarea Chinei la infrastructura critică", a declarat şeful serviciului de informaţii externe (BND), Bruno Kahl, în cadrul unei audieri parlamentare, menţionând că un port ar trebui să fie considerat infrastructură critică, astfel încât orice posibilă investiţie ar trebui să fie analizată foarte atent.

Germania ar trebui să se aştepte ca China să folosească tehnologia, inclusiv infrastructura 5G, sau puterea economică pentru a-şi pune în aplicare ideile, a adăugat el. „În cazul unui dezacord politic între China şi Germania, va utiliza aceste instrumente”, a spus el.

Şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei, Thomas Haldenwang, a declarat că acțiunile în infrastructura critică ar putea deschide, de asemenea, ușa pentru acte de sabotaj şi influenţarea opiniei publice.

„Când vorbesc cu partenerii străini despre China, ei spun întotdeauna: Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică", a spus el. „Aşa că va trebui să ne pregătim pentru această schimbare climatică în următorii ani".

Oferta chineză

Anul trecut, gigantul maritim Cosco a făcut o ofertă pentru a prelua o participație de 35% la unul dintre cele trei terminale din cel mai mare port german din orașul Hamburg.

Directorul de marketing al portului Hamburg, Axel Mattern, avertiza luna trecută împotriva unui veto, afirmând că investiția chineză ar fi „mai degrabă un câștig uriaș pentru port decât un pericol, nu în ultimul rând pentru că Cosco va deveni în curând cea mai mare companie de transport maritim din lume".

Expansiunea rapidă a Chinei a impulsionat creșterea celei mai mari economii europene în ultimii 10 ani, iar producătorii germani de automobile se bazează în prezent pe această piață pentru aproape jumătate din profiturile lor.

O respingere a ofertei chinezilor ar fi un dezastru nu numai pentru port, ci și pentru Germania", declara el pentru Reuters.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz avertiza luna trecută în legătură cu orice decuplare de China sau deglobalizare în general, subliniind totodată necesitatea ca Germania să își diversifice comerțul cu Asia și să ia mai mult în considerare preocupările strategice în relațiile sale de afaceri.

„Avem nevoie de o cultură prin care să se țină cont de chestiunile de securitate și independență și să spunem - costă, dar este necesar”, spunea el la mijlocul lunii septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite