Insolvența Romaero: pe cine vrea CEC Bank să numească administrator judiciar

0
Publicat:

Primii creditori al Romaero care s-au înscris la tribunal pentru a le fi recunoscut statutul sunt două entități cu roluri-cheie la precedenta tentativă de restructurare a companiei aeronautice de stat, demarată în urmă cu circa 3 ani și jumătate.

Clădire a Romaero
Insolvența Romaero se judecă pe 26 ianuarie. Foto Shutterstock

Este vorba de banca de stat CEC Bank și de firma de consultanță CIT Restructuring, parte a grupului Impetum al familiei Cionca.

Potrivit cererii de intrare în insolvență obţinută de „Adevărul”, remisă la data de 28 decembrie 2023 către Tribunalului București în dosarul 39261/3/2023, CEC Bank cere instanței să desemneze în calitate de administrator judiciar consorțiul format din Infineza Restructuring SPRL și Prime Insolv Practice SPRL.

Firma de insolvență Prime Insolv Practice SPRL ar fi fost înființată în anul 2010 de către fostul parlamentar secretar de stat PSD Șerban Nicolae, conform pressone.ro, asociații acestei firme fiind Andreea Florentina Blejnar – fosta soție a lui Sorin Blejnar, fost șef al ANAF arestat într-un dosar de corupție, Ioana Toma și avocata Tatiana Manolache Onofrei.

Creanță certă de peste 80 de milioane de lei

Concret, în cererea remisă Tribunalului București, CEC Bank argumentează solicitarea de deschidere a procedurii insolvenței Romaero prn faptul că banca înregistrează față de Romaero „o creanță certă, lichidă și exigibilă în valoare totală de 80.054.991,04 lei”.

Pentru o parte din împrumuturi, Romaero a încheiat garaţii reale imobiliare pentru zeci de terenuri.

Menționăm că dreptul de creanță deținut de bancă împotriva Romaero întrunește condițiile prevăzute de Legea 85/2014, având în vedere că banca deține împitriva debitoarei o creanță certă (…) obligația de plată nefiind executată până la acest moment, iar cuantumul creanței depășește valoare-prag de 50.000 de lei prevăzută la art. 5, alin. 72 din Legea 85/2014”, se arată în documentul remis instanței, prin care CEC cere „judecătorului sindiic să dispună deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva Romaero SA”.

CITR a elaborat și derulat planul de restructurare

CIT Restructuring a elaborat și derulat planul de restructurare din 2020, în baza căruia CEC Bank a acordat Romaero credite în sumă totală de circa 60 milioane lei, potrivit datelor profit.ro. Obiectivul era recuperarea măcar parțială a datoriilor bugetare ale companiei, care se cifrau la peste 330 milioane lei la finalul lui 2019. Conform termene.ro, la 30 septembrie 2023, Romaero avea restanțe la stat în sumă totală de aproape 436 milioane lei, cu tot cu dobânzi și penalități.

Romaero, specializată în producție, servicii și cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile și militare de pasageri sau cargo, încearcă din nou să scoată bani de capital de lucru și investiții de la acționarii săi minoritari privați, cele 7 tentative anterioare soldându-se cu eșecuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite