INS: Turiştii străini care ne-au viztat anul trecut au cheltuit, în medie, 2.525 de lei de persoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a fost vizitată în 2015 de 2,23 de milioane de turişti străini, care  s-au cazat în hoteluri şi pensiuni şi au cheltuit, în total, peste 5,6 miliarde de lei.

În ultimul trimestru din 2015, în România au ajuns 477.600 de turişti străini şi au scos din buzunar peste 1,2 miliarde de lei, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul IV din 2015 l-a reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  54,8% din totalul de 1,2 miliarde de lei.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (42,1%), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (63,0%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, din ultimul trimestru, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile  pentru cazare (50,8%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (88,4%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în  restaurante şi baruri au fost de 15,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,0%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor 35,3%, mai arată INS.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 59,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice  au reprezentat 73,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 47,9% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 29,5% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (78,5% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,6%, urmate de autocare şi autobuze cu 9,4%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,5%.

Cum şi-au cheltuit străinii banii în 2015

Potrivit Institutului Naţional de statistică, la nivelul întregului an 2015, 55.9% dinturiştii străini au vgenit în România, cu afaceri, ponderea cheltuielilor fiind de 59,5% din totalul de peste 5,6 miliarde de lei.

În altă ordine de idei 44,1% din turiştii străini au venit în scop particular, dintre aceştia 62% au venit să-şi petreacă vacanţa.

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi, potrivit INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, pe 2015, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile  pentru cazare (53,3%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (90,2%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în  restaurante şi baruri au fost de 16,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,7%.

 Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 38,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,4%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice  au reprezentat 52,1 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

La nivelul anului trecut, 49% din turiştii străini care au sosit în România au apelat la agenţii de turism, iar 28,7% şi-au organizat singuri sejurul. 77,8% au venit cu avionul, 12,5% au venit cu maşinile persoanele, iar cu autocare şi autobuze, 8,7%. Cu toate acestea 1% din turiştii străini au venit cu alte mijloace de transport cum ar fi trenul, ambarcaţiuni fluviale, maşini închiriate sau motociclete.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite