Iniţiativă pentru românii din diaspora: o bancnotă dedicată acestora

0
0
bancnota romani diaspora transfergo

Deşi 82% din români îi văd pe conaţionalii lor plecaţi peste hotare ca o pierdere pentru ţară, contribuţia acestora la dezvoltarea economiei nu este percepută la adevărata ei valoare. Drept urmare, compania de transferuri internaţionale de bani TransferGo iniţiază o petiţie în vederea strângerii de semnături pentru o bancnotă dedicată românilor din diaspora.

46% din români consideră că diaspora are o contribuţie la economia locală mică sau foarte mică, 30% nu ştiu care e valoarea transferurilor către România, iar 43% subestimează valoarea reală a acestora, potrivit unei cercetări comandate de TransferGo şi derulate la începutul lui 2020.

TransferGo îşi propune să sprijine şi să promoveze contribuţia românilor din diaspora la dezvoltarea economiei locale, precum şi la promovarea imaginii ţării pe plan extern, lansând campania „Valorez pentru România”. În plus, compania a demarat o iniţiativă publică pentru lansarea unei emisiuni numismatice dedicate diasporei.

Campania include o petiţie online adresată BNR, pentru lansarea unei emisiuni numismatice dedicate diasporei, în 2021, precum şi tactici de media relations şi social media care să implice publicul local şi să îl apropie pe acesta de poveştile românilor de peste hotare.

În 2019, Ministrul Românilor de Pretutindeni estima că numărul românilor din diaspora se ridică la 5,6 milioane de români, din totalul de 9,7 milioane de români aflaţi în afara graniţelor ţării, diferenţa fiind dată de comunităţile istorice din ţările aflate în vecinătatea României.

Mai mult, potrivit Băncii Mondiale, în 2019, valoarea remitenţelor băneşti ale diasporei către România a fost de 7,2 miliarde de dolari, acestea reprezentând un procent de 3% din PIB-ul României, în creştere cu un procent faţă de anul anterior. De asemenea, conform datelor făcute publice în anii anteriori de către Banca Naţională a României, românii din străinătate au trimis acasă aproximativ 3,792 miliarde de euro în 2017, respectiv 3,153 miliarde de euro în 2016. 

Campania TransferGo îşi propune să schimbe în bine percepţia publicului local asupra diasporei şi din prisma materialelor apărute în media locală. Potrivit unei analize calitative derulate de companie şi partenerii săi, care a luat în considerare 500 articole din media locală, apărute în perioada 2017-2020, aproape un sfert din articolele din ultimii 3 ani reflectă o tentă negativă a percepţiei opiniei publice asupra imigranţilor români.

Totodată, în 2020 se observă cea mai mare pondere de articole cu expresii denigrante la adresa imigranţilor români, din ultimii 3 ani (22,4%, peste dublul anului anterior) – o parte din acestea reprezentând într-adevăr preluarea unor citate din spaţiul public.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite