Românii din diaspora au trimis mai des şi mai mulţi bani acasă în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din străinătate au trimis mai mulţi bani acasă în acest an, pentru a-i sprijini pe cei dragi, în condiţiile dificile generate de pandemia de coronavirus, mai ales că o parte dintre angajaţi au rămas fără serviciu.

În anul 2020, în lunile de vară, s-au înregistrat în medie peste 55.000 de transferuri cu România, efectuate lunar prin TransferGo. Ca o comparatie, anul trecut, în lunile de vară, numărul transferurilor lunare se menţinea în jurul a 35.000, cu o creştere semnificativă înspre mijlocul lunii august şi în luna septembrie, când se pregăteau copiii pentru începerea anului scolar. 

„Credem că acesta este rezultatul direct al faptului că românii din diaspora au călătorit mai putin anul acesta şi au trimis mai mulţi bani acasă pentru a-i sprijini pe cei dragi, în condiţiile dificile ale contextului pandemic. 

În 2019, la nivel global, TransferGo a înregistrat transferuri de un miliard de lire (circa 1,2 miliarde euro). Peste jumătate de milion de transferuri au fost operate catre România prin intermediul companiei în 2019, 80 % prin intermediul aplicaţiei mobile”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanţii companiei.

TransferGo a devenit soluţia cea mai la îndemână pentru imigranţii care lucrează în străinătate şi trimit bani acasă, datorită taxelor mai mici şi a eliminării procedurilor birocratice pe care le au de înfruntat atunci când apelează la bănci. 

În prezent, platforma facilitează transferurile de bani online, rapid şi în condiţii de siguranţă, în 40 de monede diferite şi are acoperire în 66 de ţări, primind scorul de 4.8 din 5 stele din partea Trustpilot.

„Credem că am reuşit să facem viaţa mai uşoară pentru cei peste 2 milioane de clienţi care au trimis bani acasă prin intermediul nostru şi ne propunem să integrăm în continuare cele mai noi tehnologii din domeniul fintech în platforma TransferGo, pentru ca viitorul să fie şi mai simplu pentru cei care sunt la distanţă de cei dragi,” a declarat Marius Nedelcu, Director of Brand Marketing & Market Expansion, TransferGo.

Pe primul loc în preferinţele românilor din diaspora

Potrivit companiei, anul trecut au fost operate peste jumătate de milion de transferuri către România, în luna aprilie a acestui an TransferGo raportând o creştere de 50% a transferurilor către ţara noastră, şi o altă creştere cu 25% (atât ca număr de transferuri, cât şi al valorii transferate) începând cu jumătatea lunii august şi până la jumătatea lunii septembrie, justificată de pregătirile pentru începerea noului an şcolar.

Un studiu efectuat de companie în luna iunie a anului trecut, arată că 8 din 10 români au trimis sau au primit bani în ultimele trei luni, iar marea majoritate a tranzacţiilor au loc între membrii unei familii. De asemenea, acelaşi studiu arată că mai mult de 1 din 3 români trimit sau primesc un transfer de bani cu scopul de a cumpără ceva online sau pentru a îşi acoperi cheltuielile traiului de zi cu zi. Mai mult, studiul ilustrează şi preferinţa românilor pentru transferurile de bani prin internet sau prin intermediul unei aplicaţii mobile, direct în contul din bancă al destinatarului.

Următoarele modalităţi de transfer de bani preferate de români sunt depunerea sumelor direct la sucursalele băncilor, plata în numerar, aplicaţiile şi serviicile de plăţi.

Şi din România pleacă bani în străinătate

În ultima perioadă, cifrele indică şi o dezvoltare a canalului de transferuri digitale de bani din interior către exteriorul ţării. Astfel, la începutul lunii septembrie, numărul de transferuri de bani prin aplicaţia TransferGo creşte şi în sens invers, din ţară către tinerii români plecaţi la studii peste hotare. 

Însă nu doar familiile studenţilor români trimit bani peste hotare. Reprezentanţii companiei au observat, de asemenea, o creştere a transferurilor de bani către continentul asiatic, pusă pe seama afluxului de imigranţi din Asia spre România, ca o soluţie la criza forţei de muncă de pe plan local, imigranţi care trimit bani către familile lor.

În 2018, angajarea a devenit a doua cea mai importantă traiectorie de imigraţie (25,8%) după reîntregirea familiei (36,5%), conform raportului final IIIR 2019 . De asemenea, conform aceluiaşi raport, numărul imigranţilor proveniţi din ţări din Orientul Mijlociu şi Asia, care au sosit pe teritoriul României, a crescut în 2018. Mai mult, în 2019, numărul total al imigranţilor în România a fost de aproximativ 200 de mii conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Povestea TransferGo

Povestea companiei TranferGo începe în 2012, când cei patru fondatori de origine lituaniană au pus bazele TransferGo la Londra, Marea Britanie, cu scopul de a revoluţiona industria transferurilor de bani, construind un model de afacere care să vină cu adevărat în sprijinul clienţilor. Aceştia au pornit de la propriile experienţe negative cu transferurile internaţionale prin bănci: taxe chiar şi de 15 ori mai mari decât astăzi şi banii care ajungeau foarte greu, astfel că au venit cu ideea unui serviciu de transfer rapid, online, de bani şi au demarat procesul de licenţiere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite