Infringement privind siguranţa alimentară. UE îndeamnă România să aplice corect normele de igienă pentru produsele alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
siguranta alimentara roaliment.ro

Comisia Europeană îndeamnă insistent România să aplice în mod corect normele UE privind normele de igienă aplicabile produselor alimentare.

Comisia a decis joi să îi trimită României o scrisoare de punere în întârziere referitoare la excluderea furnizării anumitor produse de origine animală din domeniul de aplicare a Regulamentului privind normele specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, care sunt, în consecinţă, reglementate de legislaţia naţională, fără a se respecta condiţiile de excludere din domeniul de aplicare a regulamentului UE.

Scrisoarea de punere în întârziere se referă, de asemenea, la nerespectarea de către România a anumitor dispoziţii din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 privind legislaţia alimentară generală şi din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare. În plus, normele româneşti de igienă alimentară se aplică unor produse care fac obiectul liberei circulaţii pe piaţa internă, respectarea lor fiind obligatorie şi conferind o prezumţie de conformitate cu obligaţiile impuse de dreptul Uniunii. Prin urmare, normele naţionale de igienă alimentară ar fi trebuit să fie notificate în stadiul de proiect, în temeiul Directivei 2015/1535 privind reglementările tehnice, pentru a permite Comisiei să evalueze compatibilitatea acestora cu legislaţia UE. Nerespectarea obligaţiei de notificare a acestor norme constituie o încălcare a obligaţiilor de notificare prevăzute la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 2015/1535. România are acum la dispoziţie trei luni pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma scrisorii de punere în întârziere; în caz contrar, Comisia poate emite un aviz motivat, dacă este cazul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite