Inflația din zona euro scade conform așteptărilor

0
Publicat:

Inflația globală din zona euro a scăzut ușor în ianuarie, conform datelor provizorii publicate joi de agenția de statistică a Uniunii Europene, în timp ce indicele de bază a scăzut mai puțin decât se aștepta.

colaj foto drapel Uniunea Europeană, monede tip euro și logo-ul euro
Inflația din zona euro scade conform așteptărilor

Creșterea anuală a prețurilor a fost de 2,8%, în conformitate cu prognoza economiștilor chestionați de Reuters. Inflația s-a situat la 2,9% în decembrie, în creștere de la 2,4% în noiembrie, în mare parte din cauza încetării măsurilor de sprijinire a prețurilor la energie, transmite CNBC.

Inflația de bază a scăzut la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie. O prognoză Reuters indica o scădere la 3,2% pentru luna trecută.

Pe sectoare, inflația serviciilor - un indicator important pentru factorii de decizie politică datorită legăturii sale cu presiunile salariale interne - s-a menținut la 4%. Efectele dezinflaționiste de pe piața energiei au continuat să se reducă, de la -6,7% la -6,3%.

Creșterea economică a stagnat în blocul comunitar

Cifrele preliminare publicate la începutul acestei săptămâni au arătat că inflația în Germania a scăzut puțin mai mult decât se prevăzuse, ajungând la 3,1%. Cea mai mare economie a zonei euro a devenit una dintre principalele piedici în calea creșterii economice, produsul intern brut german scăzând cu 0,3% în trimestrul al patrulea.

Oficialii Băncii Centrale Europene monitorizează o serie de date pentru a vedea dacă și când pot începe să reducă ratele dobânzilor de la nivelurile record actuale. Creșterile de prețuri s-au răcit semnificativ de la un vârf de 10,6% în octombrie 2022, iar ținta de 2% a băncii centrale se apropie.

În timp ce piețele continuă să coteze reducerile începând cu luna aprilie, unii factori de decizie politică au respins sugestiile că este mai probabil ca scăderile să aibă loc în vară sau chiar mai târziu. BCE subliniază că rămâne dependentă de date.

La ședința de politică monetară de săptămâna trecută, când ratele dobânzilor au rămas neschimbate, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că „procesul de dezinflație este în desfășurare”, în ciuda creșterii din decembrie.

Kamil Kovar, economist senior la Moody's Analytics, a declarat că cifrele au prezentat un „sac mixt”.

„Scăderea la 2,8% a fost o veste binevenită, mai ales în raport cu proiecțiile BCE, care prevedeau o creștere a ratei inflației. Dar a fost determinată de o surpriză negativă în domeniul energiei, ceea ce este cu atât mai șocant având în vedere sfârșitul intervențiilor guvernamentale”, a declarat Kovar în comentarii trimise prin e-mail.

„Cu toate acestea, inflația de bază a scăzut doar puțin, serviciile în special fiind destul de calde. În timp ce o parte din această citire fierbinte se explică prin reevaluarea anuală obișnuită și o schimbare a ponderilor, aceasta face totuși ca o reducere a ratei din martie să fie un vis imposibil și ridică [ștacheta] pentru o reducere în aprilie. O reducere în iunie rămâne prognoza noastră de bază”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite