Inflația din zona euro a crescut la 2,9% în luna decembrie a anului trecut

0
Publicat:

Inflația din zona euro a înregistrat o majorare cu o jumătate de punct procentual față de cifra din noiembrie (2,4%). Creșterea a fost determinată de o atenuare a scăderii prețurilor la energie.

foto emblemă monedă euro alături de monede fizice de 1 euro
Inflația din zona euro a crescut la 2,9% în luna decembrie a anului trecut

Alimentele, alcoolul și tutunul au continuat să înregistreze cea mai mare rată a inflației în decembrie (6,1%, față de 6,9% în noiembrie), urmată de servicii (4,0%, stabilă față de noiembrie), iar inflația din sectorul energetic s-a redus de la -11,5% în noiembrie la -6,7% în decembrie, potrivit datelor publicate de Eurostat, citate de Euronews.com.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), și-a exprimat îngrijorarea la sfârșitul anului trecut, afirmând că se așteaptă ca inflația să crească din nou, pe măsură ce vor fi eliminate subvențiile la prețurile energiei. Ea a declarat în noiembrie anul trecut că nu va fi înainte de „următoarele două trimestre” când BCE va începe să reducă ratele.

Zsolt Darvas, membru senior al grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, a declarat că această creștere a fost conformă cu așteptările, deoarece prețurile la energie „influențează foarte mult rata globală a inflației globale”.

În ceea ce privește așa-numita inflație de bază - care exclude prețurile la alimente și energie - Darvas a declarat că „vestea importantă este că a existat o scădere marginală, foarte mică”, de la 3,6% în noiembrie la 3,4% în decembrie.

Cred că aceasta este cea mai importantă veste, deoarece reflectă evoluțiile de bază ale inflației. Așa că s-ar putea ca inflația globală să crească puțin în lunile următoare. Dar ceea ce urmăresc factorii de decizie ai BCE este modul în care va evolua inflația de bază”, a mai menționat Darvas.

Cu toate acestea, Darvas a subliniat că rata inflației de bază de 3,4% rămâne în derivă față de ținta de inflație de 2% a Băncii Centrale Europene.

În condițiile în care creșterea salariilor se accelerează, iar inflația încetinește în general, puterea de cumpărare a consumatorilor este în creștere, potrivit lui Darvas, ceea ce ar putea implica o presiune a cererii, ceea ce face ca o inflație mai mare să se încăpățâneze.

De aceea, mă aștept ca BCE să nu înceteze prea curând să mai reducă ratele dobânzilor”, a spus Darvas, adăugând: „Mă aștept ca Banca Centrală Europeană să mențină actualele rate ale dobânzii pentru încă multe, multe luni suplimentare, deoarece inflația de bază este încă mult peste ținta de 2%”.

De asemenea, Darvas a indicat escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu ca fiind un risc, în special pentru prețurile globale ale petrolului și energiei. O astfel de escaladare „ar avea un impact în întreaga lume, inclusiv în Europa și în zona euro. Iar acest lucru ar putea menține presiunea inflației la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite