Inflația din Turcia a ajuns la aproape 70% în aprilie, atenuând speranțele de reducere a ratei dobânzii

0
0
Publicat:

Inflația din Turcia a accelerat la 69,8% pe an în luna aprilie, potrivit celor mai recente date ale Institutului turc de statistică (Tuik).

foto steag Turcia mulțime
Inflația din Turcia a ajuns la aproape 70% în aprilie

Inflația anuală a prețurilor de consum din această țară a urcat luna trecută la aproape 70%, cu puțin sub așteptări, potrivit euronews.com.

Cu toate acestea, a marcat cea mai mare rată din noiembrie 2022, din cauza creșterilor puternice ale prețurilor la educație, restaurante și hoteluri.

Ministrul de finanțe, Mehmet Simsek, a comentat datele pentru Reuters și a declarat că inflația lunară din aprilie, care a fost de 3,18%, a fost în conformitate cu așteptările. În martie a fost de 3,16%.

„După ce inflația anuală va atinge vârful în luna mai, va începe să scadă brusc, în conformitate cu previziunile noastre”, a declarat Simsek la X.

Banca centrală a Turciei a majorat rata dobânzii cheie la 50% în martie, invocând necesitatea continuă de a contracara inflația în creștere din țară.

"În timp ce importurile de bunuri de consum și de aur au încetinit și au contribuit la îmbunătățirea balanței de cont curent, alți indicatori recenți implică faptul că cererea internă rămâne rezistentă", spunea atunci banca într-un comunicat de presă. "Lipsa de aderență a inflației în sectorul serviciilor, așteptările inflaționiste, riscurile geopolitice și prețurile alimentelor mențin vii presiunile inflaționiste."

În martie, banca a mai spus că va fi menținută o orientare strictă a politicii monetare până când se va observa o scădere semnificativă și susținută a tendinței de bază a inflației lunare.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a continuat să crească și în luna martie, pentru a cincea lună consecutivă, aprilie fiind a șasea, apropiindu-se încă de atunci de 70%, în pofida unui şir de majorări agresive a dobânzii de referinţă.

Cifrele oficiale publicate la începutul lunii aprilie de Tuik, indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere în ritm anual de 68,5% în luna martie, peste avansul de 67,1% înregistrat în februarie.

Principalele contribuţii la creşterea accelerată din luna martie au venit din partea preţurilor la servicii, educaţie şi alimente. Inflaţia de bază, care exclude elementele volatile precum alimentele şi energia, a crescut până la un nivel record de 75,2% în luna martie, de la un nivel de 72,9% în luna februarie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite