Industrie: preţurile de producţie au scăzut şi în mai - a şasea lună de scădere faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de luna mai a anului trecut, preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi piaţa externă sunt mai mici cu 2,4%, potrivit datelor anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Acest indicator - care reflectă preţurile obţinute de companii la vânzarea produselor industriale - a coborât permanent, începând din septembrie 2014, inducând ideea unei deflaţii în industrie.

Preţurile producţiei industriale au crescut în mai, pe total piaţa internă şi piaţa externă, cu 0,2% faţă de luna anterioară, a mai anunţat INS.

În luna aprilie, preţurile scăzuseră cu 0,5% comparativ cu martie.

Cum se determină preţurile

Pentru a determina preţurile producţiei industriale, INS întreprinde lunar o cercetare statistică prin sondaj, în rândurile a 2.400 operatori economici.

Sfera de cuprindere este formată din operatori economici cu activitate principală de industrie, care realizează produse industriale din nomenclatorul de produse şi servicii industriale - PRODROM.

Perioada de colectare şi înregistrare a datelor este 1-5 ale fiecărei luni, iar perioada de referinţă este ziua a 15-a a lunii anterioare lunii de colectare, arată INS în nota privind precizările metodologice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite