India depăşeşte China la capitalizare bursieră, pe măsură de chinezii scot bani din țară

0
Publicat:

Capitalizarea bursieră de la Bursa de Valori din India a depăşit-o pentru pentru prima dată pe cea a Bursei din Hong Kong, potrivit Bloomberg.

Bursă de valori
India a depășit China la capitalizare bursieră

Potrivit sursei citate, investitorii apreciază perspectivele de creştere şi reformele politice demarate de autorităţile de la New Delhi, în timp ce capitalul global iese din China.

Valoarea combinată a acţiunilor listate la Bursa din India a ajuns la finalul şedinţei de luni la 4.330 miliarde de dolari, faţă de 4.290 miliarde de dolari pentru Hong Kong, conform datelor analizate de Bloomberg, ceea ce face ca India să devină a patra mare piaţă de valori globală. Valoarea sa a depăşit pentru prima dată 4.000 miliarde de dolari în 5 decembrie.

Preţurile acţiunilor sunt în creştere în India, în urma avansului rapid al numărului micilor investitori şi a câştigurilor solide ale companiilor. Cea mai populată ţară din lume s-a poziţionat ca o alternativă la China, atrăgând noi surse de capital de la companii şi de la investitorii globali, datorită stabilităţii politice şi a ritmului rapid de creştere a economiei.

Raliul de la Bursa de Valori din India coincide cu un declin istoric în Hong Kong, unde sunt listate unele dintre cele mai influente şi inovative firme din China. Restricţiile severe din timpul pandemiei, reglementările dure privind companiile, criza din sectorul imobiliar şi tensiunile geopolitice cu Occidentul, toate combinate, au erodat poziţia Chinei de motor al creşterii economiei mondiale.

Preţurile acţiunilor la bursele din China şi Hong Kong au suferit scăderi semnificative, pierzând peste 6.000 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră totală, comparativ cu nivelul de vârf din 2021. Nu se mai fac listări noi la Hong Kong, iar hubul financiar din Asia şi-a pierdut poziţia de centru important pentru Oferte Publice Iniţiale (IPO).

Străinii care până recent erau încântaţi de evoluţiile de pe piaţa chineză îşi redirecţionează acum fondurile către India. Directorii fondurilor suverane de investiţii şi ale fondurilor globale de pensii investesc de asemenea în India.

În 2023, peste 21 miliarde de dolari din fonduri externe au fost investite în acţiuni indiene, astfel încât indicele principal S&P BSE Sensex Index a înregistrat al optulea an de creştere consecutivă.

"Există un consens clar că India este cea mai bună oportunitate de investiţii pe termen lung", susţin analiştii de la Goldman Sachs Group Inc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite