Economia Indiei ia avânt, în timp ce China se confruntă cu mari provocări. Ambițiile tehnologice pot schimba jocul

0
Publicat:

Economia Indiei, cea mai populată națiune din lume, este greu de pus în mișcare, dar este o forță de luat în seamă odată intrată în acțiune, spun adesea analiștii.

Foto clădiri Jaipur, India
India își recapătă încrederea în economie Foto: Shutterstock

În timp ce economia globală a trecut de la o criză la alta, India a renunțat la mersul greoi și a început să meargă la un trot constant. Ea a început anul prin a se mândri la Forumul Economic Mondial din Elveția. Emisarii indieni au avut o prezență atât de dominantă pe strada principală din Davos, încât un investitor a descris această arteră ca fiind „Mica Indie”, conform CNN.

Câteva luni mai târziu, în timp ce premierul Narendra Modi inaugura summitul liderilor Grupului celor 20 (G20) la New Delhi, o premieră pentru India, piața bursieră a țării a atins cote amețitoare.

Încrederea economică în creștere nu se limitează la pământ. În august, India s-a alăturat micului club de țări care au plasat în siguranță o navă spațială pe Lună, subliniind ambițiile sale științifice și tehnologice.

Euforia din jurul Indiei vine într-un moment în care China, care a fost motorul creșterii globale timp de decenii, cunoaște o încetinire economică majoră. Vecinul său din sud se profilează rapid ca un potențial succesor. De la o populație tânără în creștere și până la fabrici în plină dezvoltare, țara are multe lucruri în favoarea sa.

„Economia indiană este, fără îndoială, pregătită pentru măreție, o serie de reforme întreprinse în ultimii ani deschizând în cele din urmă calea pentru o creștere solidă”, a declarat Eswar Prasad, profesor de politică comercială la Universitatea Cornell, adăugând că „țara se bucură de un interes considerabil din partea investitorilor străini, cel puțin din anumite motive întemeiate”.

New Delhi are, de asemenea, relații mai calde cu Occidentul, care privește China cu o suspiciune tot mai mare, ceea ce înseamnă că investitorii consideră acum cea mai mare democrație din lume un punct luminos într-o lume tot mai fracturată.

În ultimele câteva decenii, au existat și alte perioade de optimism global în ceea ce privește India, dar entuziasmul a continuat să se stingă, în timp ce China a luat-o înainte.

Diferența dintre cele două economii asiatice este uriașă. Economia Indiei valorează în prezent aproape 3 500 de miliarde de dolari, ceea ce o situează pe locul cinci în lume. Economia Chinei, a doua ca mărime din lume, este mai mare cu aproape 15 trilioane de dolari.

Fondul Monetar Internațional a declarat că se așteaptă ca cele două țări combinate să contribuie la aproximativ jumătate din creșterea globală din acest an, 35% din această creștere provenind din China.

Pentru a depăși China ca fiind cel mai mare contribuitor la creșterea globală în următorii cinci ani, India trebuie să atingă o rată de creștere susținută de 8%, au scris analiștii Barclays într-un raport din octombrie. FMI estimează că India va înregistra o expansiune de 6,3% în acest an.

China, pe de altă parte, a stabilit un obiectiv oficial de creștere de aproximativ 5%, în timp ce se confruntă cu provocări tot mai mari, de la cheltuieli de consum slabe la o criză imobiliară tot mai profundă.

Economia Indiei se află într-o poziție confortabilă pentru a crește cu o rată anuală de cel puțin 6% în următorii câțiva ani”, a declarat Barclays. Dar pentru a atinge ritmul de creștere de 8%, „aspirațional din punct de vedere istoric”, sectorul privat din India trebuie să „își intensifice nivelul de investiții”, a conclus raportul realizat de analiștii Barclays.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite