Indexarea pensiilor, între promisiuni şi incertitudini. Data de 1 ianuarie 2023, avansată de şeful PSD, neconfirmată de ministrul Muncii

0
0
Batran varstnic pensionar FOTO Shutterstock

Indexarea pensiilor este un subiect deopotrivă evitat şi avansat de politicieni, ministrul Muncii, Marius Budăi, neputând confirma data avansată de şeful PSD, Marcel Ciolacu. O indexare a pensiilor cu rata inflaţiei ar fi un ajutor important pentru pensionari, mai ales că inflaţia a depăşit deja 10%.

Marcel Ciolacu a oferit asigurări, în cadrul unei emisiuni TV, că pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 „cel puţin” cu rata inflaţiei şi a precizat că, pe lângă războiul provocat de Rusia, scumpirile au fost favorizate şi de guvernările anterioare. Liderul PSD a vorbit şi despre îngheţarea angajărilor la stat, precizând că nu a sunat niciodată vreun ministru să-i angajeze „o pilă sau vreun om de partid”.

Întrebat în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, dacă de la 1 ianuarie 2023 vor creşte pensiile, preşedintele PSD a răspuns: „Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (...) Cel puţin cu indicele de inflaţie, categoric că vor fi modificate”. 

Legat de acelaşi subiect, Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus însă că nu poate oferi o dată certă de la care se poate face această indexare.

Întrebat despre varianta ca pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei începând de la 1 ianuarie, Marius Budăi a declarat, la Iaşi, că atunci când va fi luată o decizie, aceasta va fi anunţată. "Nu vrem să dăm speranţe seniorilor noştri", iar ulterior promisiunile să nu fie onorate, a argumentat ministrul.

Întrebat de jurnalişti dacă data de 1 ianuarie, avansată duminică de Marcel Ciolacu pentru indexarea pensiilor nu reprezintă un termen prea îndepărtat în condiţiile creşterii ratei inflaţiei, Budăi a răspuns că este luată în calcul majorarea pensiilor, dar că anunţul se va face când va fi decisă această măsură.

"Noi ne gândim să majorăm pensiile, asta înseamnă că ne gândim la pensionari, într-o situaţie economică nu tocmai fericită pentru întregul glob. Marcel Ciolacu nu a folosit nici o dată, pentru că nu ne permitem să aruncăm ceva în comunicare publică, să dăm vreo speranţă seniorilor noştri pe care ulterior să nu o folosim. Cum s-a întâmplat la cele trei pachete succesive de măsuri, atât sociale, cât şi economice, şi am anunţat fix când am avut decizia luată, aşa vom face şi acum. Ceea ce a anunţat Marcel Ciolacu la bilanţul nostru este că lucrăm la al patrulea pachet de măsuri. Am onoarea ca partidul să aibă încredere în mine şi să lucrez din 2018 încoace la toate programele de guvernare şi la toate măsurile pe care le luăm", a declarat la Iaşi, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Inflaţia se apropie de 14%. BNR: Situaţia nu se va îmbunătăţi nici în 2023

Inflaţia a urcat la 13,8 % în aprilie, potrivit datelor publicate de INS. Alimentele s-au scumpit cu 13,5%, mărfurile nealimentare cu 8,9% iar serviciile cu 7,1%.

Ultimele scenarii luate în calcul de BNR nu indică o îmbunătăţire a situaţiei:

- Asistăm la scăderea perspectivelor de creştere economică, deoarece creşterea rapidă a costurilor de trai are efecte asupra venitului real al gospodăriilor, în timp ce investiţiile private sunt afectate negativ de cererea mai scăzută, creşterea preţurilor inputurilor şi perturbările prelungite ale lanţurilor de aprovizionare.

- Scenariul actualizat arată o înrăutăţire considerabilă a perspectivelor inflaţiei. Se preconizează că inflaţia va continua să crească în T2’22 şi să scadă doar treptat în următoarele patru trimestre, rămânând semnificativ crescută, ca urmare a unui impact suplimentar al factorilor care amplifică în prezent creşterea preţurilor, inclusiv a celor legate de războiul RU-UA.

- Potrivit BNR, inflaţia nu va reveni la niveluri de o cifră până în al doilea semestru din 2023.

Budăi: Voi propune eliminarea procentului din PNRR pentru pensii

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este cuprinsă între 12,5 şi 13 la sută, dar că în România nu ar trebui mers neapărat pe un procent anume, ci pe rezolvarea inechităţilor.

"Media europeană este undeva între 12,5 şi 13 la sută. Nu aş merge neapărat pe un procent, ci pe rezolvarea inechităţilor în principal. Noi în legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut 11,7 la sută pondere, conştienţi că puterea economică nu ne poate duce chiar la media UE. Dar trebuie să tindem şi noi acolo", a afirmat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Totodată, ministrul Muncii a precizat că va propune eliminarea procentului de 9,4% din PIB din PNRR pentru pensii.

"Eu aş elimina total procentul, nu scrie nicăieri în nicio lege a pensiilor din UE că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Voi propune eliminarea procentului, pentru că până la urmă fiecare stat membru trebuie să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice, bineînţeles respectând reglementările europene. Eu sunt un pro-european convins şi spun clar că statele trebuie să-şi decidă politicile", a declarat Marius Budăi.

Ministrul Muncii susţine că este necesară o renegociere mai largă a PNRR decât până acum, el dând ca exemplu irigaţiile, pentru care nu există finanţare în PNRR.

"Renegocierea PNRR o văd mult mai largă decât până acum. Nu aş vrea să-mi arog nici un merit şi nu aş vrea să o luaţi ca o laudă, dar am fost singur în această poveste până acum, nu singur ca persoană, pentru că am avut susţinerea lui Marcel Ciolacu şi a întregului PSD, dar am fost singurul care s-a bătut şi la Comisia Europeană şi la Banca Mondială şi la OECD şi am dus problemele noastre. Nu înţeleg de ce în PNRR nu avem nici un euro pentru managementul apei în România, pentru irigaţii şi trebuie să discutăm acest aspect. Nu înţeleg de ce în PNRR trebuie să fim condamnaţi la sărăcie şi acest aspect trebuie să fie discutat şi cu siguranţă va fi discutat. Vă spun sincer nu m-am temut nici când un anumit premier mi-a cerut demisia şi nu mă voi teme nici de acum încolo şi nu voi renunţa", a afirmat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite