Marcel Ciolacu oferă asigurări că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie. Despre angajările la stat: „Nu am sunat pe nimeni să-mi angajeze pe cineva”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu
FOTO: Facebook/ Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a oferit asigurări, în cadrul unei emisiuni TV, că pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 „cel puţin” cu rata inflaţiei şi a precizat că, pe lângă războiul provocat de Rusia, scumpirile au fost favorizate şi de guvernările anterioare. Liderul PSD a vorbit şi despre îngheţarea angajărilor la stat, precizând că nu a sunat niciodată vreun ministru să-i angajeze „o pilă sau vreun om de partid”.

Întrebat în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv, dacă de la 1 ianuarie 2023 vor creşte pensiile, preşedintele PSD a răspuns: „Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (...) Cel puţin cu indicele de inflaţie, categoric că vor fi modificate”. 

Ciolacu a precizat că deciziile luate de Guvern în privinţa pachetelor sociale „au fost unele corecte” şi se văd în creşterea economică. „Mai e mult de făcut ca această creştere să se vadă şi în buzunarele românilor. Va fi o bătălie continuă nu an de an, lună de lună, pentru a face faţă acestor crize. Sunt foarte preocupat ce se întâmplă în zona euro. Cel mai important partener al României este Germania, dacă în Germania se porneşte o recesiune, atunci şi noi vom intra în efectul recesiunii din Germania”, a punctat liderul PSD. 

Totodată, întrebat dacă este de acord că Vladimir Putin este vinovat pentru creşterea inflaţiei, Ciolacu a declarat că „este şi Putin unul dintre vinovaţi, dar avem şi o vină internă în guvernările anterioare”, invocând decizia de liberalizare a pieţei energiei.

Renegocierea PNRR: „Dăm în continuate trei-patru miliarde de euro pentru piste de bicicletă?”

Marcel Ciolacu a vorbit, din nou, şi despre renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), atât în ceea ce priveşte agricultura cât şi în privinţa procentului din PIB alocat pensiilor. Social-democratul a precizat că România nu poate investi miliarde din fonduri europene în piste de biciclete şi niciun euro în irigaţii, în actualul context mondial, iar pensionarii români nu pot rămâne cu pensiile la nivelul actual.

„Aţi văzut că ne-au dat dreptate (cei de la Comisia Europeană – n.r.) cu toate că au fost nişte aprigi miniştri şi prim-miniştri ai României care au zis că nu se va renegocia PNRR. Înseamnă că nu trăim în acelaşi timp. (...) Nu pot să fiu de acord... Ce facem, dăm în continuate trei-patru miliarde de euro pentru sute de kilometri de piste de bicicletă şi consultanţă sau încercăm să renegociem şi ce au greşit în acel moment? Să nu prinzi niciun euro la agricultură când provocarea cea mai mare la nivel mondial, în acest moment, este agricultura. Deci e un context pe care România nu trebuie să-l piardă. Cu adevărat, trebuie să mergi profesionist, cu argumente şi să convingi Comisia că asta este calea”, a explicat preşedintele PSD. 

Întrebat dacă PNRR va fi renegociat pe partea care include pensiile, liderul PSD a răspuns: „Nu putem să stăm cu pensiile nemodificate 49 de ani, în 9,4 (la sută din PIB - n.r.), când media europeană e 12%. Vom veni cu o reformă a pensiilor sustenabilă. Nu putem lăsa românii cu o pensie de 1600 de lei. Îi condamnăm la moarte?”, a mai afirmat liderul social-democrat. În ceea ce priveşte pensiile speciale, Ciolacu consideră că „soluţia, până la urmă” este impozitarea progresivă, „a pensiilor speciale în mod deosebit”. 

Îngheţarea angajărilor la stat

Preşedintele PSD a declarat că îngheţarea angajărilor la stat este „decizia corectă”, pentru că „cineva, undeva, scăpat frâiele”. „Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, a spus liderul PSD. 

„Înseamnă că am luat decizia corectă. Înseamnă că cineva, undeva, a scăpat frâiele şi atunci vii cu o măsură care să stopeze acest lucru. Am zis că ieşim din zona de ipocrizie. (...) Eu ce susţin, susţin angajările pe care trebuie să le facă Ministerul Fondurilor Europene. (...) În rest, cred că este cazul să ne oprim”, a spus liderul PSD, care a ţinut să menţioneze că nu a sunat niciodată pe niciun ministru să-i angajeze „o pilă sau vreun om de partid”.

„Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat niciun ministru nici al PSD-ului, nici al PNL-ului, să angajez pe cineva în toată această perioadă de când suntem la guvernare. Presupun că atunci când eram în opoziţie nu puteam să fac acest lucru. Eu, Marcel Ciolacu, nu am sunat pe nimeni să-mi facă vreo angajare, vreo pilă sau vreun om de partid”, a adăugat liderul PSD.

Afirmaţiile social-democratului vin în contextul în care Guvernul a anunţat blocarea angajărilor la stat de la 1 iulie. Cu toate acestea, aparatul bugetar a crescut semnificativ la începutul acestui an şi până acum. 

Vezi şi: PSD nu vrea să candideze alături de PNL la alegerile din 2024. Ciolacu: „Nu văd o conjunctură” / Grindeanu: „Sunt total împotrivă”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite