Închisoare între 1 şi 5 ani pentru angajatorii care reţin şi nu virează impozitele şi contribuţiile angajaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministerul Finanţelor a întocmit un proiect de ordonanţă care prevede, printre altele, şi pedepse cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru angajatorii care reţin şi nu virează impozitele şi contribuţiile angajaţilor.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.", se arată în proiectul de OUG supus dezbaterii pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute mai sus, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

Pe de altă parte, proiectul prevede că, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite