Incertitudinea fiscală bulversează cursul euro-leu. BNR anunţă un curs de 4,6198 lei pentru un euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursul valutar a atins un nou maxim istoric

UPDATE Euro a trecut, miercuri, de pragul de 4,6 lei, în aşteptarea deciziei Guvernului privind modificarea Codului Fiscal. Euro se schimba, marţi, pe piaţa interbancară, şi la nivelul de 4,64 lei, pe fondul incertitudinii fiscale, mai ales după ce guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a avertizat asupra creşterii accelerate a inflaţiei şi a riscurilor.

UPDATE 13.05 Banca Naţională a anunţat miercuri un curs de schimb de 4,6198 lei pentru un euro.

Leul nu a mai atins un nivel atât de scăzut din data de 3 august 2012. În acea vară, leul s-a depreciat puternic ca urmare a scandalului din jurul suspendării preşedintelui Traian Băsescu. 


Potrivit unor surse bancare, euro a ajuns marţi seară până la valoarea de 4,64 lei, pe final de zi întorcându-se către valoarea de 4,6 lei, fiind corectată o parte din şoc. Evoluţia a venit pe fondul declaraţiilor lui Mugur Isărescu, care a avertizat că există perspectiva accelerării semnificative a inflaţiei pe termen scurt, riscurile provenind din atât din mediul intern, cât şi din cel extern. Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că speră ca aceste riscuri „să se diminueze mâine (n.r. - astăzi)”, când va avea loc şedinţa Guvernului privind modificarea Codului Fiscal.

Tensiunile s-au accentuat şi după ce Guvernul a anunţat că Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptată în şedinţa de miercuri, iar actul normativ va prevedea şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Presiune pe curs

Miercuri dimineaţă, în aşteptarea şedinţei de Guvern, care va avea loc la ora 13.00, euro se tranzacţiona pe piaţa interbancară în jurul valorii de 4,6250 lei, urcând şi spre 4,6330 lei, potrivit surselor bancare. Acestea susţin că, în continuare, este presiune pe cursul euro-leu.

„Incertitudinea descrisă de guvernator şi comentariul lui privind flexibilitatea pe curs şi mai degrabă un shift pe dobânzi mai stabile, corelat cu şedinţa de astăzi pe măsurile fiscale” vor face ca euro să continue să se tranzacţioneze miercuri, pe interbancar, în jurul valorii de 4,6250 – 4,63 lei, cu potenţial de retestare a valorii de 4,64 lei, au mai spus sursele bancare.

Guvernatorul băncii centrale a susţinut, marţi, că noul scenariu al BNR privind inflaţia evidenţiază perspectiva accelerării semnificative a inflaţiei pe orizontul scurt de timp, datorită incertitudinilor şi riscurilor din mediul intern şi extern. BNR arată că, pe plan intern, acestea sunt „sporite de conduita politicii fiscale şi de venituri, inclusiv în contextul incertitudinilor privind construcţia bugetului public pentru anul 2018, de perspectiva evoluţiei preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite