Încep exproprierile pentru construcţia conductei care va transporta gazele din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de hotărâre iniţiat de Ministerul Energiei prevede exproprierea terenurilor situate pe o lungime de 24,37 km din judeţul Constanţa, necesară construcţiei conductei care va transporta gazele ce vor fi extrase din Marea Neagră către gazoductele BRUA şi AGRI. Toate sumele necesare exproprierilor vor fi suportate de Transgaz.

„Initiatorul proiectului de interes comun, S.N.T.G.N. “Transgaz”-S.A. Mediaş nu a depus cerere de finantare, proiectul fiind finanţat din fonduri proprii şi/sau surse atrase”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, supus dezbaterii pe site-ul Ministerului Energiei.

Potrivit acesteia, conducta de transport gaze naturale va avea diametrul DN500, o presiune de proiectare 55 bar, şi o lungime de 24,37 km, de la terminalul de gaze prevăzut a fi amplasat în zona localităţii Vadu, până la cuplarea în conducta existentă de transport gaze internaţional Tranzit 1.

Pentru construcţia acestei conducte este necesară exproprierea a 336 terenuri agricole de pe raza localităţilor Corbu, Săcele, Cogealac şi Grădina din Judeţul Constanţa.

„Proiectul va contribui semnificativ la securitatea energetică a României în principal prin asigurarea accesului la sursele suplimentare gaze din zona Mării Negre. În prezent, infrastructurilor de gaze din regiune le lipsesc interconectivitatea şi flexibilitatea adecvate, cu un impact negativ semnificativ asupra pieţelor gazelor din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, ceea ce determină un preţ mai ridicat al gazelor şi vulnerabilitate în ceea ce priveşte siguranţa aprovizionării. În plus, unele din aceste ţări depind încă, într-o măsură relativ mare, de gazele furnizate de Federaţia Rusă”, se arată în documentul citat.

Iniţiatorii subliniază că prin implementarea Proiectului se va realiza:

- diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din regiune, prin asigurarea accesului la volumele de gaze naturale din Marea Neagră;

- dezvoltarea unei capacităţi de transport ce va asigura în viitor interconectarea cu conductele care vor avea ca surse potenţiale de alimentare gazele lichefiate de la ţărmul Mării Negre (Proiectul AGRI);

- transportul spre pieţele europene a gazelor naturale din zona Mării Negre prin interconectarea cu conducta Bulgaria – România – Ungaria - Austria;

- securitatea alimentării cu gaze a ţărilor europene prin acces la noi surse de gaze;

- reducerea gradului de dependenţă de importurile de gaze prin acoperirea tendinţelor de creştere constantă şi previzibilă a consumului în ţările europene pe fondul unei scăderi constante pe termen mediu şi lung a livrărilor de gaze furnizate din zona Rusiei.

Proiectul Extindere SNT prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră (zona  loc. Vadu) – la conducta Tranzit 1 (zona loc. Grădina) va asigura capacităti de transport gaze de 1,00 mld. mc/an.

Gazele din platforma continentală a Mării Negre vor fi extrase începând cu anul 2019. 

Prima dată de Black Sea Oil&Gas, companie americană controlată de fondul de investiţii Carlyle, apoi, din 2020-2021, şi de către consorţiul ExxonMobil – Petrom. 

BSOG a anunţat deja oficial că începe producţia, cerând şi acordul de acces la Sistemul Naţional de Transport pentru punctul Vadu, de la 1 iulie 2019. Exxon – Petrom a investit până acum 1,5 miliarde dolari în lucrări de prospecţiune, dar nu şi-a precizat încă poziţia oficială având în vedere taxele şi impozitele progresive ce-i vor fi impuse prin abia adoptata lege offshore.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite