Consumul mondial de peşte riscă să nu mai poată fi susţinut de resursele marine. E nevoie de măsuri pentru îmbunătăţirea sectorului piscicol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime dintre oceanele lumii sunt exploatate excesiv din punct de vedere al pescuitului, ceea ce afectează unele regiuni în special Marea Neagră şi Marea Mediterană şi zonele de coastă din Chile şi Argentina, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Potrivit raportului, consumul de peşte a atins deja un nivel record, pe măsură ce consumatorii preocupaţi de sănătate.

Raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) arată că, la nivel global, procentajul populaţiei piscicole capturată într-o formă nesustenabilă a crescut de la 10%, în 1974, la 31,4%, în 2013, şi la 33,1% în 2015. În paralel, consumul de peşte a atins un nivel istoric de 20,2 kilograme/persoană, de la 9 kilograme/persoană în 1961, iar noi creşteri sunt preconizate în viitor, pe măsură ce consumatorii preocupaţi de sănătate se vor îndrepta spre peşte.

"Există o presiune prea mare pe resursele marine şi avem nevoie de mai multe angajamente din partea guvernelor pentru a îmbunătăţi situaţia sectorului piscicol", a declarat, citat de Agerpres, Manuel Barange, directorul Departamentului de pescuit şi acvacultură din cadrul FAO.

Peştele este o sursă crucială de hrană pentru miliarde de persoane din întreaga lume, însă aproximativ 35% dintre capturile mondiale de peşte sunt risipite, fie sunt aruncate peste bord, pentru că este vorba de peşti prea mici sau pentru că se alterează înainte de a fi consumat din lipsa unor echipamente necesare pentru a menţine peştele proaspăt.

Prognozele FAO arată că producţia mondială de peşte, atât din capturi, cât şi din acvacultură, va continua să crească în următorul deceniu şi va ajunge la 201 milioane de tone în 2030, o creştere cu 18% faţă de producţia actuală, de 171 milioane de tone.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite