Impozitul forfetar apare din nou, acum în turism. Ponta: dacă asta duce la debirocratizare, sigur îl sprijinim

0
0

Premierul Victor Ponta a declarat că sprijină introducerea impozitului specific pentru turism, dacă acesta va duce la „o debirocratizare şi la taxe mai simplu de plătit“, în timp ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, vorbeşte despre posibilitatea introducerii impozitului de la 1 ianuarie 2016.

„S-a tot încercat introducerea impozitului specific pentru turism, un impozit care să însemne proceduri mult mai simple şi să însemne controale mai puţine şi competiţie mai clară şi servicii mai bune pentru turiştii care beneficiază. Din punctul nostru de vedere, proiectul, care se va depune ca iniţiativă parlamentară, dacă respectă ceea ce am discutat şi anume plafonul acela de 5 milioane de euro cifra de afaceri, nu cum apăruse la un moment, 50 sau 75, era exagerat şi nu era o practică europeană şi dacă asta duce la debirocratizare şi taxe mai simplu de plătit, sigur că îl sprijinim“, a declarat Victor Ponta, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia.

El a precizat că prin introducerea acestui impozit hotelierii vor achita o sumă fixă.

„Înseamnă că nu mai plăteşti celelalte taxe ca o societate obişnuită, ci ai nişte criterii simple şi clare. Plăteşti o sumă fixă şi dacă eşti bun, faci profit mai mare, dacă nu eşti bun, ieşi de pe piaţă“, a explicat premierul.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că acest proiect privind impozitul specific va fi aprobat de Parlament în această toamnă, urmând să fie aplicat de la 1 ianuarie 2016.

„În cursul lunii septembrie am discutat să definitivăm această propunere de act normativ, va fi o propunere de lege, o iniţiativă parlamentară, astfel încât în toamna aceasta să fie aprobat de Parlament şi de la 1 ianuarie 2016 să fie aplicat“, a spus ministrul Teodorovici.

Impozit pe numărul de locuri disponibile

Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), a explicat cu acelaşi prilej în ce constă acest impozit specific. „Dacă un hotel are 200 de locuri, el va plăti pe numărul de locuri sau camere. Pentru fiecare loc va plăti 100 de euro impozit pe an. Conform calculelor noastre, acest hotel (n.r. - hotelul unde a avut loc conferinţa de presă) va plăti în jur de 40.000 de euro pauşal. Că are grad de ocupare mai mare sau mai mic, că a făcut o cifră de afaceri mai mare sau mai mică, nu mai contează, va plăti o taxă fixă la numărul de locuri de cazare sau de camere. Acum acest hotel plăteşte 100.000 de euro şi alt hotel similar plăteşte zero. Baza de impozitare va fi mai mare pentru că toată lumea va plăti“, a menţionat preşedintele FPTR.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a solicitat reprezentanţilor mediului de afaceri să sprijine lupta împotriva evaziunii fiscale.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite