Guvernul renunţă la impozitul pe bacşiş, în urma consultărilor cu industriile afectate. În schimb, revine impozitul forfetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Teodorovici a anunţat eliminarea impozitului pe bacşiş
Ministrul Teodorovici a anunţat eliminarea impozitului pe bacşiş

La sediul Ministerlui Finanţelor Publice s-au desfăşurat noi consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişului. Concluzia este că se va renunţa la impozitul pe bacşiş, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale", a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului.

El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.

Eliminarea impozitului pe bacşiş este dublată, însă, de o condiţie: să nu existe sume suplimentare în casă.

La această consultare au fost invitaţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.

„Ministerul Finanţelor a luat iniţiativa legiferării bacşişului ca urmare a nevoii de a clarifica situaţiile în care firmele găsite cu nereguli pot fi sancţionate de către ANAF, la cererea partenerilor din piaţă“, se arată într-un comunicat al MFP.

Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.

Teodorovici a avut vineri consultări privind fiscalizarea bacşişului cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.

Odată cu eliminarea taxării bacşişului, va dispărea şi obligativitatea deţinerii registrului de bani personali pentru angajaţi.

Teodorovici a precizat că prevederile ordonanţei se aplică până la eliminarea acesteia, pentru bonurile fiscale emise pentru bacşiş până la 1 iunie comercianţii fiind impozitaţi cu 16%.

"Odată ce spunem foarte clar că bacşişul nu se mai reglementează şi nu mai devine obligaţie, revenim la normal, cu precizarea că agenţii economici trebuie să aibă grijă să nu mai aibă sume suplimentare în casă faţă de ceea ce încasează în mod oficial", a explicat Teodorovici, fiind întrebat dacă cei care nu au aplicat reglementarea vor fi penalizaţi.

În cazul în care inspectorii fiscali găsesc sume suplimentare în casele de marcat ale comercianţilor se aplică plafoanele prevăzute de ordonanţă.

Ministrul a spus că discuţiile cu patronatele au vizat mai multe posibilităţi, printre care şi varianta de a se îngheţa aplicarea ordonanţei până la 1 ianuarie sau cea de a fi aplicată opţional la nivelul fiecărui operator.

"Pentru a elimina orice confuzie în această zonă, am căzut de acord că este bine să-l eliminăm", a completat ministrul.

Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015, modifică şi completează mai multe acte normative.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Revine impozitul forfetar?

Teodorovici, a mai anunţat şi introducerea impozitului forfetar, de la 1 ianuarie 2016.

El a precizat că introducerea impozitului forfetar va fi aprobată de Parlament şi a anunţat, totodată, că obligativitatea taxării bacşişului va fi eliminată.

"Solicitările au fost de amânare a taxării bacşişului sau de anulare a lui. Am decis de comun acord eliminarea taxării. Vom introduce probabil de la 1 ianuarie anul viitor un impozit forfetar.

Există un proiect în Parlament care se află la Camera Deputaţilor în acest moment şi vom încerca să introducem în Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar după ce patronatele din turism se vor mai uita pe text încă o dată", a spus Teodorovici.

Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.

Ce este impozitul forfetar

Impozitul forfetar este o sumă fixă cerută de stat unei firme, indiferent de bilanţul acesteia. Fie că are profit sau declară pierdere, firma plăteşte periodic statului o sumă fixă pentru simplul fapt că este înregistrată.

Asta înseamnă că statul, de cealaltă parte, încasează bani şi de la firmele care doar fictiv declară profit zero.

Iar firmele mici, cu puţină activitate, ştiu că au de plătit doar acest impozit, de regulă trimestrial, şi Fiscul nu mai are motive să le deranjeze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite