Impozit progresiv pe anumite pensii. Ce măsuri ar mai putea lua Guvernul la rectificarea bugetară pentru a acoperi o „gaură“ de 7 miliarde lei

0
0
Eugen Teodorovici Inquam Photos/Adriana Neagoe
Eugen Teodorovici Inquam Photos/Adriana Neagoe

Prima rectificare bugetară din acest an va avea loc pe 31 iulie, iar până atunci ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, trebuie să vină cu o analiză referitoare la măsurile pentru încadrarea în deficitul bugetar de 3%, au declarat joi surse politice pentru Agerpres. Printre acestea se regăsesc impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi renunţarea la programe precum „Cornul şi laptele” şi „Primul ghiozdan”.

Data rectificării bugetare a fost decisă miercuri în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, conform Agerpres„În şedinţa CExN s-a stabilit că până pe 31 iulie ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, trebuie să vină cu o analiză cum se prezintă bugetul şi ce măsuri va lua pentru ca, până la sfârşitul anului, să se încadreze în deficitul bugetar de 3%. Pe 31 iulie se va face şi rectificarea bugetară”, au precizat sursele citate.

Conform acestora, pentru reducerea cheltuielilor bugetare se ia în considerare un proiect potrivit căruia pensiile speciale vor fi impozitate progresiv. Alte măsuri care sunt avute în vedere sunt eliminarea unor programe sociale ce nu sunt eficiente şi restructurarea unor agenţii de stat.

Potrivit stirileprotv.ro, un proiect social la care s-ar putea renunţa este programul Cornul şi laptele din şcoli şi grădiniţe, lansat din 2002.

Un alt program la care s-ar putea renunţa este „Primul ghiozdan” pentru copiii din clasele pregătitoare. De asemenea, un alt proiect, care nu a fost aplicat, dar care figurează ca proiect al PSD, este cel referitor la acordarea sumei de 10 lei pe zi copiilor care nu au absenţe la şcoală.

Ministrul Finanţelor a anunţat, în şedinţa PSD de miercuri, că din buget lipsesc 7 miliarde de lei, pe care Guvernul trebuie să îi găsească pentru a acoperi deficitul.

De asemenea, miniostrul Finanţelor Eugen Teodorovici a sugerat miercuri că deficitul bugetar mare, în parte, este cauzat de numărul mare de angajaţi ai ministerelor şi de prea multe ministere, dar şi de existenţa unor companii de stat.

În şedinţa de joi, Guvernul a adoptat un proiect pentru ştergerea datoriilor unor companii de stat din energie. 

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite