Locurile pentru nefumători dau dureri de cap proprietarilor de restaurante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun creează tensiuni în rândul proprietarilor de restaurante din România. Obligativitatea de a crea spaţii separate pentru

Legea privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun creează tensiuni în rândul proprietarilor de restaurante din România. Obligativitatea de a crea spaţii separate pentru fumători presupune de multe ori realizarea de investiţii suplimentare.

Deşi actul normativ a fost promulgat în urmă cu cinci ani, controalele privind respectarea prevederilor legislative au fost demarate de-abia de la începutul anului. Probabil aderarea la Uniunea Europeană i-a făcut mai vigilenţi pe inspectori. Pentru restaurante şi baruri, legea este destul de confuză, obligând patronii să "delimiteze" spaţiile pentru nefumători de cele pentru fumători. Fără să fie însă specificat cum trebuie făcută această delimitare. "Mai nou, se pare că trebuie să avem o incintă închisă, complet separată de cea pentru fumători", spune Mihaela Singuraşu, proprietara restaurantului The Gate, situat lângă ştrandul Tineretului. Restaurantul are amenajat un spaţiu pentru nefumători, la intrare, unde este o singură masă. Proprietara nu ştie încă cum va amenaja restaurantul astfel încât să corespundă legilor, pentru că 90% din clienţii pe care îi are sunt fumători. Însă, uneori spaţiul este prea mic pentru a mai fi împărţit în două zone distincte, iar un afiş cu "nefumători" pus direct pe uşa de la intrare i-ar descuraja iremediabil pe clienţi, apreciază managerii restaurantelor. "Legea trebuie însă respectată, şi trebuie să ne aliniem reglementărilor comunitare", ne-a declarat Vlad Iliescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Restaurantele mici, care nu pot crea o incintă separată pentru fumători, trebuie să fie obligatoriu spaţii pentru nefumători. Aşa spune legea. Dan Constantin, patronul restaurantului La Nostalgia, din zona Casei Presei, cu numai 10 mese, consideră că o pancartă pe uşa de la intrare cu "în acest local nu se fumează" ar pune lacătul pe afacere. Şi aici 90% din clienţi sunt fumători.

Dan Constantin consideră că ar trebui să existe o diferenţiere între restaurantele mari, care au spaţiu suficient, şi cele mai mici, care nu au cum să facă două incinte separate. El nu-şi aminteşte să fi întrebat vreodată vreun client de spaţiul pentru nefumători.

Mai există şi problema vadului: restaurantele din centru îşi permit, au un număr suficient de mare de clienţi, unul mai lăturalnic face mai greu o brumă de profit.

Efectele legii: scade numărul de clienţi şi creşte preţul băuturilor

În Belgia, o lege similară a fost introdusă acum câţiva ani, dar a început să se aplice cu o stricteţe sporită doar recent.

"Cei care au făcut localul complet de nefumători s-au trezit cu scăderea semnificativă a numărului de clienţi. Cu vânzări mai mici, au trebuit să crească preţul băuturilor", ne-a explicat Mihaela Joiţa, câştigătoare a unui concurs european de barmani, PR manager la White Horse. Restaurantul a creat de o săptămână o incintă separată pentru nefumători, separând cu o uşă un salon din cele trei.

Oricum, salonul de nefumători nu a fost plin niciodată, poate şi pentru că "White Horse este un local de fiţe, unde lumea vine să fie văzută. Iar la nefumători eşti mai izolat".

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite