Constructorii fac locuinţe mai mici decât în „Epoca de Aur“. De ce au intrat noile case „la apă“

Constructorii fac locuinţe mai mici decât în „Epoca de Aur“. De ce au intrat noile case „la apă“

Apartamentele construite acum sunt cu 5% mai mici decât cele construite înainte de 1989

Suprafaţa medie a apartamentelor cu două camere construite în anii '80 era de 52-53 mp. La cele construite după criza din 2008-2010, media suprafeţei este mai mică de 50 mp.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dezvoltatorii au redus suprafaţa medie a apartamentelor cu două camere pe care le construiesc în prezent până la 49-50 de metri pătraţi, acestea fiind cu 5% mai mici decât apartamentele confort 1 (vestitele „cutii de chibrituri“) construite în anii '80, pentru a obţine un preţ de vânzare cât mai atractiv, arată o analiză a companiei imobiliare RealTime.

Cea mai mare pondere a locuinţelor dintr-un proiect rezidenţial nou o ocupă apartamentele cu două camere, astfel că aproape 60% din noile ansambluri au în structură acest tip de locuinţe.

În Bucureşti ponderea este chiar mai mare, ajungând la 63%.

De ce au intrat casele noi „la apă“

„Motivele reale pentru decizia de a construi mai multe apartamente de două camere sunt strict legate de aspectul financiar.
Limitarea pe care o impune cota de TVA de 5% la un preţ maxim de 380.000 de lei, ca şi puterea de cumpărare scăzută în anii de criză de după 2008, au impus pieţei să găsească soluţii low-cost pentru dezmorţirea procesului de vânzare a locuinţelor deja construite şi a celor ce urmează să fie construite“, arată Cristina Roşca, Managing Partner RealTime.

Acest proces a dus la situaţia în care preţurile apartamentelor de două camere nou-construite să fie mai mici decât ale apartamentele construite înainte de 1989 în zone similare.

Mai mult, accentul pe calitate şi amplasament a fost înlocuit de soluţii ingenioase pentru a construi cât mai ieftin, dar şi mai departe de mijloacele de transport, parcuri, şcoli şi grădiniţe, uneori chiar şi de oraş, reiese din analiza RealTime.

„S-a ajuns chiar şi sub limita legală“

„Calitatea locuirii a avut şi ea de suferit, deoarece am asistat la reducerea suprafeţelor utile, chiar sub limita legală, acceptând şi neinspirata distribuţie a funcţiilor care oferă apartamente cu bucătării fără geam exterior.
Suprafaţa medie utilă, fără balcon, a unui apartament într-un ansamblu nou în Bucureşti, este de 49-50 de metri pătraţi, mai mică cu 5% comparativ cu cea a  apartamentelor confort 1 din anii '80, a căror suprafaţă medie utilă este de 52-53 metri pătraţi“, a mai declarat Cristina Roşca.

Astfel, potriovit RealTime, dezvoltatorii trec de la o extremă la alta când vine vorba de suprafaţa apartamentelor construite pe piaţa locală. Înainte de criză, aceştia construiau locuinţe foarte mari mizând pe dorinţa românilor de a locui într-un spaţiu mai larg decât erau obişnuiţi de regimul comunist, dar şi pe apetitul băncilor de a finanţa achiziţii de locuinţe.

Apartamentul cu trei camere va fi noua vedetă

În prezent, cei mai mulţi cumpărători de apartamente cu două camere în blocuri noi sunt tineri, fără copii, cu venituri medii de 3.000-6.000 de lei lunar pe familie şi care accesează programul „Prima Casă“.

„Pentru cei cu vârsta de peste 30 de ani, apartamentul de două camere este doar unul de tranzit.
Nevoia reală pentru următorii ani va fi pentru apartamente cu număr de camere mai mare, pentru familii tinere cu mai mult de doi membri. Nevoia de confort se traduce şi prin intimitate, prin nevoia membrilor de a locui în camera proprie de la o anumită vârstă“, mai arată autorii studiului.

„Mărirea cotei maxime a preţului pentru TVA 5% la 450.000 de lei va încuraja construcţia de locuinţe cu trei camere în următorii ani.
Ne aşteptăm ca ponderea acestora în noile proiecte rezidenţiale de masă să depăşească 50% din numărul total de unităţi construite, astfel reuşind să tindă spre un echilibru între structura cererii şi structura ofertei rezidenţiale.
Din analizele noastre reiese că solicitările pentru apartamente cu 3 şi 4 camere depăşesc 50% din totalul cererii. Însă mulţi fac un compromis, alegând un apartament cu două camere, urmând ca într-un orizont mediu de timp să-l schimbe cu o locuinţă cu mai mult de trei camere“ a încheiat Cristina Roşca.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: