Ideologul economic al PSD şi preşedintele INS, scoşi din Consiliul de Programare Economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă i-a eliberat din funcţia de membru al Consiliului de Programare Economică pe Cristian Socol, fost ideolog economic al PSD, şi pe Andrei Tudorel, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

Decizia premierului apare în Monitorul Oficial de miercuri, iar hotărârea de încetare a mandatului celor doi vine ca urmare a unei adrese a Comisiei Naţionale de Prognoză, instituţiei în cadrul căreia funcţionează Consiliul de Programare Economică.

Economistul Cristian Socol, şeful Departamentului pentru politici fiscal-bugetare al PSD şi unul din principalii artizani ai programului de guvernare, a anunţat la începutul acestei luni că se retrage. „The end. 14 ani. Din 2 iulie, un nou capitol”, a anunţat Cristian Socol, pe Facebook, fără a menţiona care sunt motivele plecării sale şi nici unde îşi va continua activitatea.

Consiliul de Programare Economică este o instituţie înfiinţată în cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, pe care Liviu Dragnea a folosit-o drept un „guvern paralel”.

Consiliul de Programare Economică are ca atribuţii principale coordonarea procesului de evaluare a priorităţilor strategice şi fundamentarea orientărilor strategice de dezvoltare a României. „CPE avizează rapoartele, analizele şi prognozele efectuate de direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză în scopul supunerii acestora aprobării Guvernului”, arată un document.

Astfel, prin CPE, Comisia Naţională de Prognoză comunică Guvernului dacă proiectele de acte normative supuse spre aprobare Executivului sunt în concordanţă cu Programul de guvernare şi direcţiile strategice de dezvoltare.

Un model similar cu cel al Comitetului de Stat al Planificării, care primea spre centralizare de la ministere, instituţii şi organizaţii economice centrale obiectivele unui plan cincinal, pe baza căreia era planificată economia.

CPE însă, spre deosebire de Comitetul de Stat al Planificării, va fi doar un organism cu caracter consultativ, fără personalitate juridică.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite