Heiuș: Unii inspectori fiscali consideră că scopul lor este să dea amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viziunea corectă a ANAF este să crească gradul de conformare voluntară, nu să dea cât mai multe amenzi, aşa cum cred încă unii inspectori fiscali, a declarat, Lucian Heiuş, șeful ANAF.

Lucian Heiuș, președintele ANAF. Foto Inquam Photo
Lucian Heiuș, președintele ANAF. Foto Inquam Photo

El s-a referit la raportarea SAF-T (Stadard Audit File for Taxation), care va fi o provocare pentru ANAF anul viitor, când vor începe contribuabilii mijlocii să-l depună. În ceea ce priveşte marii contribuabili, au fost deja depuse 3.075 de declaraţii.

"Ele mai au poate erori, se corectează, e o perioadă firească. Viziunea mea asupra ANAF nu înseamnă număr de amenzi şi de dosare penale făcute şi chiar mă lupt împotriva acestor mentalităţi care încă se mai fac simţite în rândul inspectorilor noştri. Mă interesează creşterea conformării voluntare la declarare şi la plată. Asta trebuie să înţeleagă şi colegii mei, pentru că asta trebuie să fie viziunea corectă a fiscului. A, da, cel care face o infracţiune, fără discuţie trebuie tratat ca atare, dar nu doar de dragul de a bifa ceva acolo, nu acesta este scopul final. Deci nu-mi doresc amenzi, ci o colaborare foarte bună şi o reuşită a implementării SAF-T, în primul rând la marii contribuabili, unde ne apropiem cumva de finalul implementării acestui proiect, dar vor fi erori şi anul viitor. Nu vom sancţiona o eroare, din contră, îl vom aprecia pe cel care face eforturi să îl abordeze, vine, ne întreabă", a explicat Heiuş, în cadrul conferinţei "PNRR - Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală", organizată de PwC România.

El a precizat că nu este adeptul prorogărilor, ci al eforturilor comune pentru a putea face funcţional un proiect.

"Dacă amân ceva, mai stau şase luni şi mă agit cu o lună înainte. Trebuie să mergem în ritmul pe care ni l-am stabilit, şi pe SAF-T şi pe restul proiectelor", a mai spus preşedintele ANAF.

„Tot ce discutăm astăzi, discutăm doar pe foi. Practica e provocarea”

Principala sa temere este că, deşi finanţarea acestor proiecte este asigurată de PNRR, implementarea lor fizică ar putea întâmpina blocaje.

"Să spunem lucrurilor pe nume: tot ce discutăm astăzi discutăm doar pe foi. Avem nişte proiecte, avem o viziune, ştim ce ne dorim, avem sursa de finanţare asigurată, dar când îl punem în practică aici e marea provocare. Nu scrierea, notificarea, declararea ţintelor, ci ca aceste mecanisme să fie efectiv funcţionale în 2026, să zicem. Acesta este cel mai complicat lucru şi aici e frica mea cea mai mare. Din cauza legii achiziţiilor publice, din cauza erorilor pe care nu le poţi estima la început, poţi să te ajungi să te blochezi sau să ai mari probleme în implementarea fizică. Discutăm despre servere imense, cel puţin pentru factura electronică, discutăm de un milion şi jumătate de facturi pe zi", a adăugat Heiuş.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite