Șeful ANAF, despre sancțiunile aplicate companiilor rusești din România: Am blocat peste 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANAF a verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice în contextul sancţiunilor internaţionale, a blocat 10,1 milioane de euro şi a confiscat 13,171 milioane de lei, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Lucian Heiuș, președintele ANAF Foto Inquam Photo
Lucian Heiuș, președintele ANAF Foto Inquam Photo

"După începerea războiului din Ucraina ştiţi că s-au dispus anumite sancţiuni internaţionale. Niciodată nu am discutat despre ele şi cred că este momentul să vă dau nişte cifre legat şi de activitatea ANAF în acest domeniu. Practic, începând cu data de 28 februarie anul acesta, la nivelul ANAF s-au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor sau entităţilor care au fost supuse sancţiunilor internaţionale.

Am verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice, am emis 7 ordine de preşedinte ANAF la diverse societăţi şi vă spun câteva din ele: Aeroflot, TMK, TMK sunt vreo 4 societăţi care aparţin aceluiaşi grup, Metalloinvest Trading, MMK Metalurji, MMK Metalurji Sanayi.

Deci în total 7 societăţi care au fost supuse acestor sancţiuni internaţionale şi la care ANAF a aplicat întru totul sancţiunile internaţionale", a declarat Lucian Heiuş.

S-au emis și 9 ordine de derogare de la sancțiuni

El a afirmat că s-a dispus blocarea sumei de 10,099 milioane de euro, au fost date amenzi contravenţionale celor care nu au respectat deciziile în urma sancţiunilor în valoare de 280.000 de lei şi au fost confiscate sume de 13,171 milioane de lei.

"În acelaşi timp, ca preşedinte ANAF, am emis şi 9 ordine de derogare de la aceste sancţiuni pentru că am considerat că nu este normal ca anumite companii unde lucrau foarte mulţi angajaţi şi care riscau să fie închise să nu-şi desfăşoare activitatea.

Şi ştiţi că există o ordonanţă dată şi o directivă europeană care permite, în anumite condiţii, suspendarea acestor sancţiuni prin numirea unui administrator special care practic supervizează toate plăţile care se fac în cadrul companiei şi toată activitatea companiei pentru ca nicio resursă financiară nu ajungă la oligarhii ruşi de pe această listă, dar în acelaşi timp economia Românească şi angajaţii acestor societăţi să nu aibă de suferit", a mai spus Lucian Heiuş. 

Conturile deţinute de TMK Artrom la BCR, Unicredit, Raiffeisen şi ING au fost blocate la ordinul „băncilor mamă” din Uniunea Europeană, astfel că în data de 15 martie TMK Artrom SA, cu puncte de lucru în Slatina şi Reşiţa a fost în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor români care lucrează în aceste unităţi, după cum a informat recent Confederaţia Sindicală Cartel Alfa, precizând că este vorba de 2.400 de angajaţi.

Ulterior, la solicitarea SC TMK ARTROM, ANAF a deblocat conturile „pentru efectuarea de plăţi esenţiale pentru continuarea activităţii comerciale a societăţii, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaţilor, plăţi către furnizori şi instituţii de credit”. 

Conturile Aeroflot au fost înghețate

La data de 18 martie, conturile deţinute la Raiffeisen Bank de conducerea companiei aeriene Aeroflot - Vitaly Gennadyevich Savelyev, Mikhail Igorevich Poluboyarinov şi Sergey Viktorovich Chemezov - au fost îngheţate, a anunţat ANAF.

Entitatea Aeroflot – Reprezentanţă (CUI 6320110) este reprezentanţa în România a companiei Aeroflot PJSC Rusia, companie deţinută de Guvernul rus în proporţie de 57,34%.  

În cadrul organelor de conducere ale entităţii Aeroflot OT PJSC Rusia se regăsesc 3 persoane supuse sancţiunilor internaţionale respectiv, preşedintele consiliului de administraţie Vitaly Gennadyevich Savelyev, preşedintele consiliului de conducere Mikhail Igorevich Poluboyarinov şi membru al consiliului de administraţie Sergey Viktorovich Chemezov.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite