Guvernul se încurcă în calcule. Salariul minim net ar urma să crească cu 181 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că salariul minim net ar urma să crească cu 181 de lei, potrivit ultimelor informații furnizate de Ministerul Muncii, și nu cu 83 de lei, așa cum anunțase anterior Ministerul Finanțelor. 

„Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut să crească la 3300 de lei. Este o creștere de 10%, de care vor beneficia 1.837 de mii de salariați”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Potrivit reprezentantului Guvernului, „calculele Ministerului Muncii arată că net, asta înseamnă o plată, salariul minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 de lei faţă de în prezent”, neputând da însă un răspuns cu privire la ce se întâmplă cu deducerea de 200 de lei, măsură care ar urma să nu se mai aplice de la finalul acestui an. 

Privind faptul că ministrul Finanţelor calculase o majorare de 83 de lei, Constantin a arătat că „sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatorul acestui act normativ”. 

Ce se întâmplă cu salariile din agricultură și construcții

Potrivit reprezentantului Guvernului, ordonanța pentru majorarea salariilor din agricultură și contrucții ar putea intra pe ordinea de zi într-o ședință extraordinară, săptămâna următoare, după ce premierul a anunțat amânarea, pentru că noile calcule arată că, de fapt, leafa netă ar fi scăzut prin introducerea constribuțiilor la sănătate.

Calculele prezentate în această dimineață de ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate, pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea. Cu toții și mai ales eu am promis că nus e va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Prin urmare am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță, care vizează aceste categorii”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul României a subliniat că va fi făcută o analiză a situației, pentru a fi găsită o soluție. „Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, având scutirea la CASS”, a mai afirmat liderul de la Palatul Victoria.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite