Guvernul a aprobat măsurile fiscal-bugetare. Ce se întâmplă cu majorarea salariului minim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a aprobat în ședință proiectul privind măsurile fiscal-bugetare. Creșterea salariului minim cu 10% va fi emisă printr-o hotărâre de Guvern, iar majorările din construcții și agricultură vor fi reglementate printr-un OUG separat. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. 

Purtătorul de cuvânt a adăugat că „în scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor”.

Reprezentantul Executivului a mai explicat că amendamentele acceptate vor fi dezbătute și încorporate în cadrul unei noi ședințe a Guvernului, urmând ca acesta să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect, în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale. 

„Două alte precizări. S-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă. Salariul minim pe economie, în general, care va creşte cu 10% la 3.300 lei va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”, a mai precizat Mihai Constantin. 

Premierul României, Marcel Ciolacu, a precizat în debutul ședinței de Guvern că adoptarea proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare, precum și încurajarea colectării de venituri este necesară, chiar dacă unii sunt nemulțumiți, pentru a fi evitată oprirea fondurilor europene.4

„Am văzut tot felul de interpretări ale unora, cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este că austeritatea a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare. Acest Guvern nu crește însă TVA-ul general și păstrăm la 9% TVA pentru alimente și medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă”, a susținut premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite