Răzgândire politică. Guvernul retrage OUG-ul privind majorarea salariului minim în construcții, pentru că unele salarii ar fi scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis să scoată de pe ordinea de zi actul normativ prin care ar fi urmat să crească salariile în construcții și industria alimentară, pentru că noile calcule arată că, de fapt, leafa netă ar fi scăzut prin introducerea constribuțiilor la sănătate.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

Calculele prezentate în această dimineață de ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate, pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea. Cu toții și mai ales eu am promis că nus e va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Prin urmare am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță, care vizează aceste categorii”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul României a subliniat că va fi făcută o analiză a situației, pentru a fi găsită o soluție. „Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, având scutirea la CASS”, a mai afirmat liderul de la Palatul Victoria.

Crește salariul minim

În schimb, Guvernul merge înainte cu salariul minim. Prin urmare, acesta va fi pe hârtie crescut cu 300 de lei, însă în mână creșterea este modifică, dat fiind că nu va mai exista scurtirea de taxe a 200 de lei. 

„Astăzi majorăm cu 10% salariul minim general. De la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună. Acest Guvern nu va renunța la prioritatea de a crește salariul minim și nedorim să existe o altă treaptă de creștere în anul 2024, pe car eo vom discuta evident, cu partenerii sociali”, a mai afirmat Ciolacu.

Guvernul precizează că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite