Guvernul rus confirmă interzicerea exporturilor de benzină timp de şase luni, începând de vineri

0
Publicat:

Guvernul de la Moscova a confirmat, joi, că va interzice, timp de şase luni, exporturile de benzină, începând de la 1 martie, pentru a "stabiliza" preţurile la pompă pe piaţa internă, înainte de alegerile prezidenţiale de luna viitoare.

foto mașină cu pompa de benzină în rezervor
Guvernul rus confirmă interzicerea exporturilor de benzină timp de şase luni Foto: Pixabay

"Începând cu 1 martie, Guvernul introduce o interdicţie temporară cu privire la exporturile de benzină. Decizia vizează menţinerea unei situaţii stabile pe piaţa carburanţilor în perioada de creştere crescută asociată cu lucrările agricole de primăvară, sezonul sărbătorilor şi reparaţiilor programate la rafinării", a informat Guvernul de la Moscova pe canalul său oficial de pe aplicaţia de mesagerie Telegram, transmit Reuters și AFP.

Anterior, Rusia a interzis exporturile de benzină în perioada septembrie-noiembrie 2023, pentru a atenua deficitul de combustibil şi creşterea preţurilor pe plan intern. Doar patru state ex-sovietice - Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan - au fost exceptate.

De data aceasta, interdicţia nu va fi extinsă la ţările din Uniunea Economică Euroasiatică, Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni care şi-au proclamat independenţa faţă de Georgia şi sunt sprijinite de Rusia: Abhazia şi Osetia de Sud. 

Cu toate acestea, cea mai recentă interdicție va fi semnificativ mai lungă, existând sugestii că Kremlinul dorește să țină în frâu creșterea prețurilor la carburanți înainte de alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

În același timp, oprirea exporturilor ar trebui să contribuie la crearea de spațiu pentru întreținerea și repararea rafinăriilor, unele dintre acestea suferind atacuri în ultimele luni pe fondul războiului din Ucraina. Luna trecută, Moscova a redus exporturile de benzină către țările care nu sunt membre ale Comunității Statelor Independente, din cauza pagubelor provocate infrastructurii sale energetice.

Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină în 2023, din care a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone. Cei mai mari importatori de benzină rusească sunt în principal țările africane, inclusiv Nigeria, Libia și Tunisia, precum și Emiratele Arabe Unite.

Rusia își reduce deja în mod voluntar exporturile de petrol și combustibil cu 500.000 de barili pe zi în primul trimestru, ca parte a eforturilor OPEC+ de a susține prețurile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite