Rusia interzice timp de şase luni exporturile de benzină

0
Publicat:

Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni a exporturilor de benzină, începând de la 1 martie, pentru a compensa majorarea cererii din partea clienţilor şi fermierilor şi pentru a permite planificatele lucrări de mentenanţă la rafinării, transmite Reuters.

Butoaie de petrol vopsite în cuklorile Rusiei
Rusia interzice exporturilor de benzină, începând de la 1 martie

Interdicţia, anunţată prima dată de RBC, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al vicepremierului rus Alexander Novak.

Anterior, Rusia a interzis exporturile de benzină în perioada septembrie-noiembrie 2023, pentru a atenua deficitul de combustibil şi creşterea preţurilor pe plan intern. Doar patru state ex-sovietice - Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan - au fost exceptate.

De data aceasta, interdicţia nu va fi extinsă la ţările din Uniunea Economica Euroasiatică, Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni care şi-au proclamat independenţa faţă de Georgia şi sunt sprijinite de Rusia: Abhazia şi Osetia de Sud. 

Cu aproximativ 35 de milioane de tone de petrol exportate de Rusia în 2022, aproape trei sferturi din aceste livrări au fost realizate prin conducte petroliere. 

Creșterea prețurilor de benzină și motorină la nivel mondial a fost cauzată de restricțiile la exporturile de carburanți anunţate de Rusia, cel mai mare exportator de carburanți din lume, devansând SUA. Unii cumpărători au fost nevoiți să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină și motorină.

Rusia a redirecționat exporturile de carburanți către Brazilia, Turcia, multe state din nordul și vestul Africii și țări din Golful Persic după ce Uniunea Europeană an interzis importurile de carburanți din Rusia ca urmare a acțiunilor Moscovei în Ucraina.

În toamna anului trecut, guvernul de la Moscova a crescut accizele la exportul de carburanți pentru revânzătorii care nu produc carburanți de la 20.000 la 50.000 de ruble (495 de dolari) pe tonă. În plus, guvernul a reintrodus subvențiile pentru rafinării de la 1 octombrie.

Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a îi exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor”, preciza atunci Executivul de la Moscova.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite