Embargoul impus de Rusia pentru exporturile de benzină rămâne în vigoare

0
Publicat:

Vicepremierul Rusiei, Alexander Novak, a afirmat luni faptul că embargoul care vizează exporturile de benzină va rămâne în vigoare și în perioada următoare, deși cel referitor la motorină s-a înlăturat.

benzinărie
Embargoul impus de Rusia pentru exporturile de benzină rămâne în vigoare FOTO Shutterstock

Vicepremierul rus a anunțat luni în cadrul unei conferințe de presă și alte măsuri, precum restabilirea completă a subvențiilor acordate rafinăriilor de petrol.

Astfel, vom oferi stimulente pentru a satura piaţa internă cu combustibili şi, ca rezultat, vom menţine stabilitatea preţurilor pe bursă şi pe segmentul de retail”, a informat oficialul rus.

Vineri, guvernul de la Moscova a anunțat că a ridicat embargoul la exporturile de motorină care sunt transportate spre porturi prin conducte petroliere. Acest lucru a eliminat practic majoritatea restricțiilor care au fost impuse la 21 septembrie. În schimb, există restricții la exportul benzinei.

După introducerea restricțiilor, prețul benzinei a scăzut cu 10% și prețul motorinei cu 21%, conform datelor de la Bursa Internațională de Comerț din Sankt Petersburg.

Cu aproximativ 35 de milioane de tone de petrol exportate de Rusia anul trecut, aproape trei sferturi din aceste livrări au fost realizate prin conducte petroliere. În plus, Rusia an exportat 4,8 milioane de tone de benzină în 2022.

Creșterea prețurilor de benzină și motorină la nivel mondial a fost cauzată de restricțiile la exporturile de carburanți anunţate de Rusia, cel mai mare exportator de carburanți din lume, devansând SUA. Unii cumpărători au fost nevoiți să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină și motorină.

Rusia a redirecționat exporturile de carburanți către Brazilia, Turcia, multe state din nordul și vestul Africii și țări din Golful Persic după ce Uniunea Europeană an interzis importurile de carburanți din Rusia ca urmare a acțiunilor Moscovei în Ucraina.

Tot vineri, guvernul de la Moscova a crescut accizele la exportul de carburanți pentru revânzătorii care nu produc carburanți de la 20.000 la 50.000 de ruble (495 de dolari) pe tonă. În plus, guvernul a reintrodus subvențiile pentru rafinării de la 1 octombrie.

Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a îi exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor”, a precizat Executivul de la Moscova.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite