Guvernul obţine dividende de peste 100 milioane de euro de la Grupul Enel

0
0

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), a negociat obţinerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din Grupul Enel, în care SAPE este acţionar minoritar. La finalul lunii februarie, aproximativ 95% din sumă a fost virată deja în conturile SAPE.

Dividendele au fost distribuite din rezultatul raportat al anilor anteriori, iar negocierile pentru acordarea lor au fost purtate între reprezentanţi ai SAPE, ai Grupului Enel şi ai Fondului Proprietatea, decizia privind plata dividendelor fiind realizată prin acordul comun al părţilor.

Discuţiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, preşedintele Directoratului SAPE SA.

„În calitate de Ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, am coordonat şi am fost în contact permanent cu echipa de negociere care a reprezentant statul în acest demers. Acest succes arată că abordarea profesionistă din partea statului, bazată pe documentare, negociere şi respectarea legii, este ceea ce aduce consens şi câştig într-un acţionariat stat–privat, şi nu numai. Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest proces pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuţie Dobrogea să se achite până la jumătatea lunii august 2020”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energie şi Mediului de Afaceri.

La rândul său, Bogdan Stănescu, Preşedintele Directoratului SAPE a declarat: „Este o premieră pentru România şi un succes categoric în negocierile purtate pentru distribuirea de dividende. Negocierile efective s-au încheiat, favorabil pentru statul român, în data de 30 decembrie. În acest context, SAPE va stinge litigiile pentru recuperarea sumelor reprezentând dividende care i s-ar fi cuvenit până la 31 decembrie 2018”.

Valoarea dividendelor este conformă cu participaţia pe care Statul Român le are în societăţile menţionate: 10% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia, 24,86% din acţiunile E-Distribuţie Banat, respectiv 24,9% din acţiunile E-Distribuţie Dobrogea.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri