Guvernul împrumută 1 miliard de euro pentru finanţarea deficitului, refinanţarea datoriei publice şi infrastructura mare de transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani euro - fonduri europene FOTO 123RF

Legea pentru aprobarea Contractului cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România UE cofinanţare pentru transport 2014-2020), semnat la Luxemburg la 18 iulie 2017, a fost adoptată miercuri în şedinţa de Guvern.

UPDATE 17,00:Guvernul a adoptat Legea privind împrumutul de 1 miliarde de euro de la BEI, destinat finanţării deficitului, refinanţării datoriei publice şi pentru infrastructura mare de transport.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Proiectul de lege supune aprobării contractul cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România UE cofinanţare pentru transport 2014-2020), în valoare de 1 miliard euro, prin care Ministerul Transporturilor este desemnat să implementeze Programului operaţional infrastructură mare, să furnizeze informaţiile tehnice şi financiare necesare alocării subproiectelor eligibile şi să monitorizeze şi raporteze către Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Europeană de Investiţii stadiul fizic şi financiar al acestora.

„Ministerul Finanţelor Publice va încheia cu Ministerul Transporturilor un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Contractului de finanţare”, se arată în proiectul de lege.

Tragerile în cadrul împrumutului se efectuează de către Ministerul Finanţelor Publice conform prevederilor Contractului de finantare.

Miliardul de euro împrumutat de la BEI nu este însă destinat doar infrastructurii de transport, ci şi finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice.

„Sumele trase din împrumut se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul de act normativ.

Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, plata dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului, se asigură conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite