Guvernul Elveţiei roagă populaţia să fie lăsat să mai perceapă taxe pentru încă 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elvetia foto reuters

Ministrul de Finanţe al Elveţiei, Ueli Maurer, a făcut un apel, marţi, la cetăţenii ţării, să lase guvernul federal să continue să perceapă taxe pentru încă 15 ani, atunci când vor decide asupra unei noi legi privind finanţele publice.

Alegătorii din Elveţia îşi vor exprima, în data de 4 martie, opinia cu privire la o lege care extinde dreptul guvernului federal de a percepe impozitul pe venit federal şi taxa pe valoarea adăugată.

Aproximativ două treimi din bugetul guvernului elveţian sunt asigurate de taxa federală directă şi TVA, aducând în anul 2009 aproximativ 43,5 miliarde de franci elveţieni (44,25 miliarde de dolari).

Cu toate acestea, dreptul de a percepe aceste impozite este limitat de constituţia elveţiană, aprobarea actuală fiind în vigoare până la sfârşitul anului 2020.

În data de 4 martie elveţienii trebuie să decidă, în cadrul unui referendum, dacă îi mai dau guvernului puterea de a colecta aceste taxe în continuare. Dacă alegătorii resping măsura, guvernul va trebui să reducă cheltuielile cu peste 60%, practic peste noapte, sau să găsească noi surse de venit, a declarat Maurer reporterilor. „Acest lucru ar fi greu de realizat şi, de asemenea, nu ar fi în interesul unor mari părţi ale populaţiei”, a spus el.

Cantoanele ţării ar suferi, de asemenea, pentru că primesc o parte din veniturile fiscale directe, a spus el, notând că noua lege nu este o scuză pentru a ridica nivelurile de impozitare.

Parlamentul a adoptat noua lege a finanţelor publice fără opoziţie, după ce a dezbătut dacă autoritatea guvernului federal de a percepe impozite ar trebui să aibă o limită de timp. Soluţia de compromis a fost de a extinde termenul pentru ambele taxe până în 2035.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite