Guvernul aprobă subvențiile pentru acciza pe combustibil și beneficiarii IMM Invest afectați de ROBOR

0
Publicat:

Guvernul a aprobat joi seara două scheme de ajutor pentrucompensarea creșterii prețului la combustibil și pentru sprijinirea beneficiarilor proiectului IMM Invest, afectați de creșterea ROBOR, potrivit unui comunicat de presă remis joi seara de Ministerul Finanțelor.

foto borcan din sticlă plin cu bancnote
Guvernul a aprobat două noi subvenții Foto: Shutterstock

Sunt două măsuri care arată că Ministerul Finanțelor se concentrează să ofere sprijin eficient și direct pentru mediul de afaceri. Prin schema de compensare a creșterii prețului la combustibil venim în întâmpinarea operatorilor de transport rutier, ajutându-i să-și mențină activitatea și să ajutăm implicit alte sectoare economice, cum sunt producția, comerțul, agricultura sau turismul. În același timp, prin schema de ajutor de minimis pentru beneficiarii afectați de creșterea ROBOR, ne asigurăm că întreprinderile mici și mijlocii au resursele necesare pentru a face față provocărilor economice. Aceste acțiuni arată că nu venim doar cu declarații de intenție, ci reflectă hotărârea noastră de a stimula și susține dezvoltarea antreprenoriatului în România”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Pentru compensarea creșterii prețului la combustibil, se acordă 180 de milioane de lei pentru un număr estimat de 4.000 de operatori economici, iar pentru beneficiarii afectați de creșterea ROBOR se asigură un buget de peste 86 milioane lei, pentru a finanța diferențele de dobândă ce nu pot fi acoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanțare.

Ajutorul de stat pentru acciza la combustibil

Subvenția pentru acciza la combustibil va fi acordată sub forma unui grant, pentru operatorii economici licențiați în România care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost și transport de persoane. Valoarea ajutorului este de 13 bani/litrul de combustibil și se acordă până la 31 decembrie 2024.

Operatorii economici pot depune o cerere de compensare a creșterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat.

Sunt eligibili pentru compensarea creșterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creșterii accizei la motorină, următoarele condiții:

  • dețin licență comunitară eliberată în România;
  • dețin cel puțin un vehicul eligibil;
  • nu sunt declarați inactivi potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii;
  • nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane;
  • nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;
  • alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Sprijin pentru beneficiarii IMM INVEST afectați de creșterea ROBOR

Schema de minimis pentru beneficiarii afectați de creșterea masivă a ROBOR are un buget de 86,5 milioane lei și va sprijini peste 9.000 de antreprenori.

Programul va fi valabil până la data de 30 iunie 2024, cu respectarea dispozițiilor legii bugetului anual de stat și a prevederilor Regulamentului (UE) 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, iar plățile în cadrul prezentei scheme se vor efectua până la data de 31 decembrie 2025.

Prin implementarea Programului se urmărește: 

  • menținerea locurilor de muncă și evitarea distrugerii capitalului IMM-urilor și a întreprinderilor cu capitalizare de piață medie, parte fundamentală a economiei românești;
  • asigurarea pentru fiecare beneficiar al schemelor de ajutor de stat implementate în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 a plății celor 8, respectiv 24 luni de dobândă prevăzute de legislație;
  • asigurarea măsurilor necesare pentru derularea activității curente precum și pentru continuarea și finalizarea investițiilor demarate de către beneficiarii programului IMM INVEST ROMANIA prin accesarea finanțărilor garantate în cadrul programului;
  • acces rapid la Program prin colaborarea cu instituțiile de credit ce finanțează în acest moment IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare de piață medie și derularea prin FNGCIMM/FGCR/FRC, Fonduri de garantare destinate sprijinirii IMM-urilor întreprinderilor cu capitalizare de piață medie.

Ajutorul de minimis aferent dobânzii se plătește din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor - Acțiuni generale și se virează trimestrial în contul FNGCIMM/FGCR/FRC, pe baza situațiilor centralizatoare privind dobânzile lunare datorate, transmise de instituțiile de credit. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite